Beatrixnek már van két gyermeke, és a közlejövőben nem terveznek újabbat. De új lakásban gondolkoznak. "Jelenleg minket nem érint, de a közeljövőben biztos, hogy ki fogjuk használni, ha visszaállítják" - mondta Pintérné Szalai Beatrix. Gyöngyvérék házukat még 2003-ban szocpol segítségével építették fel. Két gyermek után 1 millió 600 ezer forintot kaptak, a harmadik után még egymilliót. "Nyilván egy vissza nem térítendő támogatás az plusz segítség, hiszen egy tető elkészülhet belőle, vagy egy falazás. Nekünk a kamattámogatás is annak idején nagy segítséget jelentett" - nyilatkozta Patakné Csordás Gyöngyvér.

A lakáshitelekre adható szociálpolitikai támogatást 2009-ben szüntette meg a Bajnai-kormány. A Fidesz régóta tervezte, hogy visszaállítja. A támogatás nagysága 800 ezer és 2,5 millió ft között lehet a gyerekek számától és a lakás alapterületétől függően. Újdonság, hogy az egyik szülőnek legalább fél éves munkaviszonnyal kell rendelkeznie, az igénylőnek pedig nem lehet köztartozása. A kaposvári ingatlanosok szerint már most sok az érdeklődő. "Főleg fiatalok, akik a lakásvásárlásba fogtak, várják, és érdeklődtek, hogy tudunk-e részleteket" - mondta Sümeghné B. Hajnalka, vezető, Basha ingatlaniroda. Az ingatlanszakértő szerint az új szocpollal új vásárlók jelennek meg az ingatlanpiacon, főként olyanok, akik állami támogatás nélkül nem tudtak volna saját otthonra szert tenni. Sokaknak azonban hiányzik a lakás árából a fennmaradó összeg. Ők élhetnek az államilag támogatott forinthitellel. Ezt új lakás vásárláshoz, építéshez, használt lakás vásárláshoz és korszerűsítéshez lehet igényelni.

Konkrét kamatszámokat egyelőre nem lehet tudni, de a gazdasági miniszter szerint akár a jelenlegi hitelkamatok harmadáért is lehet majd forint alapú lakáshitelhez jutni.

Címkék: családteremtő, szocpol, gyerek, hitel, pénz, gazdaság