A világ legnagyobb biogáztartályát mutatja a cukorgyár vezérigazgató-helyettese. A tartály több mint 16 ezer köbméteres, néhány hónap múlva elkészül. A gyár célja: hogy néhány év múlva ne kelljen vásárolniuk energiát. A cukorgyártás melléktermékére épül biogázüzemük.  
A Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hájos László azt mondja: a technológia is teljesen egyedi tehát itteni fejlesztés következménye.
A hónap végétől a városi fürdő is innen kapja a gázt, 70%-kal olcsóbban. Ez évente 60 millió forint megtakarítást jelent Kaposvárnak. Ezen kívül több terve is van a városnak arra, hogyan csökkentse energia függőségét.

cukor


Kaposvár polgármestere, Szita Károly azt mondja: bővítik a távfűtés rendszerét, és megújuló energiával próvbáljuk a földgáz 50%-át kiváltani. Ezzel 20%-kal olcsóbb lesz a fűtés Kaposváron. A kormány tovább szeretné növelni a jelenlegi 7%-os megújuló energia felhasználását. Ezt az energiaügyi államtitkár jelentette be ma Kaposváron.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Bencsik János szerint ezt
2020-ra szeretnék megduplázni. 2030-ra pedig megháromszorozni a techológia fejlődésével és olcsóbbá válásával. Az évtized második felében már 2-3 megújuló energia forrás használat versenyképessé válik, a fosszilis energiával szemben.
Az államtitkár szerint néhány évtizeden belül az ország energiaigénye a mostani másfélszeresére nő. Ezt az igényt pedig megújuló energiából akarják fedezni. A kormány ezért első lépésként csaknem hárommilliárd forintos napenergia pályázatot ír ki. Erre azok jelentkezhetnek, akik lakásukat napelemmel szeretnék felszerelni. Az állam 50%-ban állja a költségeket, egyenként legfeljebb 800 ezer forint értékben.

Címkék: energia függőség, Kaposvár, biogáz, Károly, Szita, gazdaság