A Kapospont által megkérdezett szakértő szerint a legtöbb bank veszteségeit akarja a magas kamatokkal ellensúlyozni.

20 millió forint hitelt vett fel öt éve Keszkenős Attila, amit azóta már nem tud fizetni. Havi törlesztője 180 ezer forintról 203 ezerre emelkedett, közben pedig elvesztette egyik munkáját. Most árulja lakását, hogy hitelét rendezni tudja. Keszkenős Attila a KaposPontnak elmondta: "A végtörlesztés egy nagyon jó dolog, ha a kormány által mondott 250 forintos árfolyamon, de hogy mi ezt véghez tudjuk vinni, ahhoz el kell adni az ingatlanunkat."

Az adósok másfél hete végtörleszthetnek. Sokan azonban csak újabb hitellel tudják lezárni mostani szerződésüket. Több bank ezért forint-hitel háborút indított. A legjobb ajánlatot most a Somogy Takarék adja, 8,75 százalékos hitelkamattal. Az Erste Bank 12,27, az OTP 13 és fél százalékos THM-et kínál, ha valaki 5 millió forintot 20 évre venne fel. Bán Péter pénzügyi elemző azt mondja: a magas kamatokkal a bankok a végtörlesztésekből származó bevételkiesésüket szeretnék ellensúlyozni.

hitel_auto


A bankok komoly veszteséget szenvednek el, az elmúlt évek alatt nem volt erre precedens. Ezeket a veszteségeket ők is próbálják realizálni, ez okozott egy bizonyos kamatemelkedést, ami látható is - nyilatkoztza a Stonehenge Bankház finanszírozási üzletágvezetője, Bán Péter.

Heintz Tamás országyűlési képviselő is arról beszélt ma a Parlamentben, hogy a bankok kiskapukat keresnek. Szerinte azok a lakáshitelesek, akiknek részletekben folyósították hiteleiket rosszul járhatnak, ha az összeg egy részét 180-as frankárfolyam felett kapták meg.

A pénzintézet úgy gondolja, hogy az összeg 10 százalékát már 180 Forint felett folyosította, így az adós nem jogosult a végtörlesztésre. Ezért a pénintézet ismét súlytja az építkezőt - mondta Heintz Tamás.

A stratégiai államtitkár válaszában azt mondta: a végtörlesztésről szóló törvény csak a hitel folyósításának időpontját veszi figyelembe. "Tisztelt Képviselő úr az Ön által felvetett problémával kapcsolatosan szeretném hangsúlyozni, hogy a törvények betartása független attól, hogy az érintettek ennek tartalmához miként viszonyulnak" - szögezte le Cséfalvay Zoltán.

A végtörlesztések miatt egyébként a lakáspiacon nőtt a kínálat, ezért az árak csökkentek. Somogyban most 15 százalékkal kevesebbért lehet csak eladni az ingatlanokat, mint korábban.

Olvassa el Heintz Tamás interpellációját:

Tisztelt Elnök Úr!

„Már a bankok is a kiskapukat keresik?” – címmel a Házszabály 90. §-a alapján interpellációt kívánok benyújtani Dr. Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter Úrhoz.


Tisztelt Miniszter Úr!

A közelmúltban fogadta el parlamentünk az ,,otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, amely sürgős kihirdetéssel a múlt hét végén hatályba is lépett. Ebben a törvényben biztosítottuk a végtörlesztés lehetőségét azok számára, akik a devizaalapú hitelüket 180 forintos árfolyam alatt vették fel, illetve a lakásépítéshez felvett hitelük a szerződéskötés időpontjában alatta volt a fenti árfolyamnak.


Néhány napja lépett hatályba a törvény, és a pénzintézetek máris keresik és úgymond meg is lelik a kiskapukat. Arról van szó, hogy az építkezők legnagyobb része a lakóhelyi építési hatóságtól megkapott engedély birtokában két-három évvel ezelőtt kötött szerződést a pénzintézettel. A szerződéskötési árfolyam messze alatta volt a 180 forintos limithatárnak. A hitel folyósítását azonban a pénzintézetek minden esetben a készültségi foknak megfelelő arányban bocsátják az adósok rendelkezésére. Az építkező tehát, ha 2008-ban kapott hitelt arányosan kapta meg, és a visszatartott maximum 10 százalékot a pénzintézet az éppen aktuális árfolyamon folyósította.


Itt jönnek a trükkök: a pénzintézet úgy gondolja, hogy az összeg 10 százalékát már a 180 forint feletti árfolyamon folyósította, így az adós nem jogosult a végtörlesztésre. A pénzintézet ismét sújtja az építkezőt, mert az egyes részösszegeket nem a szerződéskötéskor megállapított árfolyamon folyósítja, hanem az éppen aktuális napi átváltási értéket veszi figyelembe. Itt is igazolódik az emberek vélekedése, mely szerint a pénzintézet egyoldalúan bármikor megváltoztathatja a feltételeit, illetve szabadon értelmezheti a kihirdetett törvényt.


Ha ez a szabadon alkalmazott pénzintézeti gyakorlat marad, akkor az építkezők tízezrei nem élhetnek ezzel a kétségkívül kedvező lehetőséggel és továbbra is jelentős árfolyamkockázatot kénytelenek egyoldalúan elszenvedni, amelyekről egyébként korábban senkitől sem kaptak hiteles tájékoztatást. Így maradnak továbbra is a törlesztő részleteken keresztül a pénzintézetek foglyai, attól képtelenek megszabadulni, és pontosan az a jogalkotói cél nem valósul meg, amely miatt a parlament ezt a lehetőséget soron kívül biztosítani kívánta az adósság csapdát elkerülni kívánó embereknek.

Tisztelt Miniszter Úr!

Tervezi-e a kormány hogy végrehajtási rendeletben teszi egyértelművé a jogalkalmazó pénzintézetek számára a végtörlesztés feltételeit, amely megszünteti a kibúvók lehetőségét?

Címkék: rögzített árfolyam, frank, válság, bank, hitel, gazdaság