A beruházás rendkívül fontos lépés abba az irányba, hogy a cukorgyár teljes energiaigényét külső energiaforrások nélkül kielégítse. Ezzel pedig világelsők lehetnek. Csakúgy mint a tartály méretei. Az ugyanis nemcsak alulról tűnik óriásinak. Ez eddig a világ legmagasabb fermetora. A magassága 27 és fél méter, a térfogata pedig 16 ezer 600 köbméter.

Az üzem most egy 30-40 ezres város fűtését el tudná látni. A jövőben pedig a cukorgyár teljes energiaigényét biogázzal oldanák meg.

20- 22 millió forint értékű energiát kellett eddig vásárolni naponta, ha nem lett volna biogáz. Ezt akarják teljes egészében kiváltani - tájékoztatott a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hájos László.

biogaz


A beruházással pedig jelentősen növelhetik a versenyképességüket. A répa ára ugyanis Magyarországon jóval drágább mint Európa többi részén. Az ingyenes biogázzal ezt is kompenzálnák.

Más cégek nem is vállalták ennek a technológiai fejlesztését mert annyira új probléma volt - mondta a Biogázfejlesztő Kft. ügyvezetője, Nagyné Szendefy Judit.

A cukorgyár egyébként a jövőben tovább növelné a kapacitását is. A kaposvári gyár most a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi. Céljuk, hogy az egész országot el tudják látni.

Címkék: cukorgyár, biogáz, beruházás, fürdő, gazdaság, kaposvár