Több mint 13 ezer népszámlálási kérdőív már beérkezett a KSH pécsi igazgatóságának kaposvári osztályára. Vagyis a 139 ezer somogyi háztartásból minden 10. már feldolgozás alatt van.

népszámlálás


Az első napok tapasztalatai szerint az ország más megyéiben főként interneten küldik a válaszokat. Somogyban ellenkező a tendencia. A megyében főként a számlálóbiztosok segítségével, és önkitöltéssel segítik a népszámlálók munkáját. Gyakori hiba azonban az internetes kitöltésnél, hogy a statisztikusoknak fenntartott mezőbe is írnak. Holott ezt kéri a kérdőív, hogy ne tegyék. Az önkitöltők közül pedig minden második hibás. Sokan rosszul értelmezik ugyanis a kérdést - mondta a Kapospontnak a KSH kaposvári osztályának megyei népszámlálási felelőse, Varga Beáta.

A KSH október 16-ig fogadja el a saját kitöltéseket. A kérdezőbiztosok személyesen október 31-ig keresik fel a háztartásokat, és nyújtanak segítséget.

A KSH kéri, hogy azok a családok, akiket ezidáig nem keresnek fel, és kérdőívet sem kapnak, jelezzék azt. Ők az önkormányzatok segítségével november 1. és november 8-a között pótösszeíráson vehetnek részt.

Az ország több megyéjében megjelentek a csalók, akik népszámlálónak kiadva magukat jutnak be lakásokba. Somogy megyében eddig hasonló bejelentés sem a rendőrségre, sem a KSH kaposvári irodájára nem érkezett.

Címkék: megyéjében, több, népszámlálás, KSH, ország, gazdaság