A somogyi falu neve mára már egybeforrt a méltán híres szelídgesztenyéjükkel. A gasztronómiai rendezvényen főzőversenyen megcsillogtathatták tehetségüket az indulók. A kikötés mindössze annyi volt, minden étel alapanyagai között szerepelnie kell a gesztenyének. A megmérettetésre csaknem 20 csapat jelentkezett. Az első helyezett "Dia és csapata" Vadragút készített pásztor módra.

Ugyan a főszerep a gesztenyés ételeké volt, különböző kulturális programok is hozzájárultak a kikapcsolódáshoz. A sztárvendék Kredenc együttes mellett, néptáncosok, gólyalábasok és a helyi hagyományőrzők is szórakoztatták a közönséget. A gesztenyefesztiválon csaknem 1000 érdeklődő fordult meg.

Egy évvel ezelőtt a nagy esőzések miatt a termés két harmada tönkrement. Idén egyharmaddal több gesztenye termett. Az eddigi csapadékmentes idő viszont problémát jelent. A szemek ugyan nagyobbak, de a gesztenye szárazabb. Emiatt kisebb a tömege, alacsonyabb áron adatható el. A termelők a hajnali párában bíznak - mondta az őstermelő, Balázs András.

Gesztenye


A faluban csaknem mindenki rendelkezik gesztenyefával, a lakosság 30 százaléka pedig egész gesztenyéssel. 20 évvel ezelőtt még fekete gyémántnak nevezték a helyeik a szelídgesztenyét. Ma már nem lehet megélni belőle. Sok a visszaélés a berényi gesztenye híres mivoltával. Más területek gazdái is Iharosberényinek tüntetik fel a termésüket. A hazai piacra nézve további problémát jelentenek a külföldről importált szelídgesztenyék - tájékoztatott az őstermelő. A KaposPontnak elmondta: találkozott már olyan kínai gesztenyeszemmel, mely méretre megegyezett egy krumplival. Íze viszont nem volt.

A leszüretelt gesztenyén 2-3 héten belül túl kell adnia a termelőnek, különben teljesen kiszárad. Balázs András elmondta: régebben voltak olyanok a faluban akik rendelkeztek a "télire tárolás tudományával", de magukkal vitték titkukat a sírba.

A kilencedik gesztenyefesztivált tartották szombaton az iharosberényiek. A kilátogatók a sült gesztenyén kívül, különböző bográcsban készült finomságokat is kóstolhattak a kastélyparkban.

 

A somogyi falu neve mára már egybeforrt a méltán híres szelídgesztenyéjükkel. A gasztronómiai rendezvényen főzőversenyen megcsillogtathatták tehetségüket az indulók. A kikötés mindössze annyi volt, minden étel alapanyagai között szerepelnie kell a gesztenyének. A megmérettetésre csaknem 20 csapat jelentkezett. Az első helyezett "Dia és csapata" Vadragút készített pásztor módra.

 

Ugyan a főszerep a gesztenyés ételeké volt, különböző kulturális programok is hozzájárultak a kikapcsolódáshoz. A sztárvendék Kredenc együttes mellett, néptáncosok, gólyalábasok és a helyi hagyományőrzők is szórakoztatták a közönséget. A gesztenyefesztiválon csaknem 1000 érdeklődő fordult meg.

 

Egy évvel ezelőtt a nagy esőzések miatt a termés két harmada tönkrement. Idén egyharmaddal több gesztenye termett. Az eddigi csapadékmentes idő viszont problémát jelent. A szemek ugyan nagyobbak, de a gesztenye szárazabb. Emiatt kisebb a tömege, alacsonyabb áron adatható el. A termelők a hajnali párában bíznak - mondta az őstermelő, Balázs András.

 

A faluban csaknem mindenki rendelkezik gesztenyefával, a lakosság 30 százaléka pedig egész gesztenyéssel. 20 évvel ezelőtt még fekete gyémántnak nevezték a helyeik a szelídgesztenyét. Ma már nem lehet megélni belőle. Sok a visszaélés a berényi gesztenye híres mivoltával. Más területek gazdái is Iharosberényinek tüntetik fel a termésüket. A hazai piacra nézve további problémát jelentenek a külföldről importált szelídgesztenyék - tájékoztatott az őstermelő. A KaposPontnak elmondta: találkozott már olyan kínai gesztenyeszemmel, mely méretre megegyezett egy krumplival. Íze viszont nem volt.

 

A leszüretelt gesztenyén 2-3 héten belül túl kell adnia a termelőnek, különben teljesen kiszárad. Balázs András elmondta: régebben voltak olyanok a faluban akik rendelkeztek a "télire tárolás tudományával", de magukkal vitték titkukat a sírba.

Címkék: fekete gyémánt, gesztenye, őstermelő, Iharosberény, fesztivál, gazdaság