Mint arról korábban a KaposPont is beszámolt, az országgyűlés múlt héten hétfőn fogadta el a hiteleseket segítő törvényt, amely kimondja, hogy azok akik euró, svájci frank vagy japán jen alapú jelzáloghitelt vettek fel, rögzített árfolyamon törleszthessék tartozásukat. A rendelkezés értelmében eurónál 250 forintos, svájci franknál 180 forintos, japán jennél 2 forintos árfolyamon fizethetik vissza a felvett kölcsönt a hitelesek.

A rögzített árfolyamú visszafizetést december végéig lehet kérvényezni, és a benyújtást követő 60 munknapon belül kell kifizetni a teljes tartozást. Pénzügyi elemzők szerint a legtöbb adós forint alapú hitelből fizeti majd ki a tartozását.

svájci frank

Azon személyek jogosultak a kedvezményes végtörlesztésre, akik jelzálogot vettek fel lakásukra vagy házukra. További kikötés, hogy a bank a hitelszerződésést november elsejéig ne mondja fel, és a felvételi árfolyam nem lehet magasabb a törvénybe rögzítettnél. Az adós köteles megfizetni az áthidaló- és gyüjtőszámla hitelt is. A bank nem utasíthatja el azokat a kérelmeket, amelyek megfelelnek az előírt feltételeknek.

Mint arról beszámoltunk, óriási az érdeklődés a az ingatlanosoknál is. A legtöbben túladnának az ingatlanjukon, hogy megszabaduljanak az adósságtól. Előrejelzések során a végtörlesztés nyomán kialakuló ingatlaneladási hullámnak köszönhetően az ingatlanárak jelentős mértékben csökkenhetnek.

Címkék: rögzített árfolyam, válság, frank, bank, hitel, gazdaság