A szakszervezeti tüntetés menetrendje: szeptember 29-én, 15 órakor a Clark Ádám téren kezdődik a demonstrációsorozat, másnap, szeptember 30-án, délután a szakszervezeti és civil szervezet vezetői a Nagy Imre szobornál társadalmi kerekasztalt tartanak. A főesemény október elsején, szombaton 14 órakor lesz. A Kossuth téri nagygyűlésre többezer embert várnak a szervezők. Október harmadikától országos útlezárások, demonstrációk kezdődnek, a nap 24 órájában mind budapesti mind vidéki helyszíneken.

A szakszervezetek egy kilencpontos csomagot fogalmaztak meg, amelyben követelik például az igazságos és méltányos közteherviselést, a visszamenőleges hatályú törvénykezés beszüntetését, illetve a háromoldalú társadalmi párbeszéd visszaállítását a munka világában. Emellett elvárják, hogy a kormány egyeztessen a szociális partnerekkel a Munka törvénykönyve tervezett módosításáról, illetve kérik a korkedvezményes és korengedményes szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét.

A fő eseményre, a szombati Kossuth-téri tüntetésre többezer embert várnak a szervezők. Jövő hétfőtől országos útlezárások, demonstrációk kezdődnek - mondta el Árok Kornél, az egyik szervező. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője szerint addig tartanak a megmozdulások, amíg nem teljesülnek azok a pontok, amelyeket megfogalmaztak a kormánnyal szemben.

Svajda József, az MSZOSZ dél-dunántúli regionális elnöke elmondta, az elmúlt egy éve ellen tüntetnek az emberek, hiszen felsorolni is nehéz, hogy milyen csapások érték őket. A dél-dunántúli régióból legalább 20 busz indul a rendezvényre az MSZOSZ szervezésében. Az elnök szerint a létszám óráról órára változik, egyre többen jelzik részvételi szándékukat.



Címkék: útlezárás, demonstráció, tüntetés, szakszervezet, rendőrség, gazdaság