A szakemberek szerint a válság kezdete óta pang az ingatlanpiac. Az elmúlt hónapokban, a Dél- és a Nyugat-Dunántúlon is, egyre nagyobb a kereslet az olcsó, felújításra szoruló, nemritkán romos, alkalmi vételnek számító ingatlanok, döntően családi házak iránt.

A Napi Gazdaságnak több ingatlanközvetítő úgy nyilatkozott, hogy ma már szinte csak ebből élnek, hiszen ez adja a forgalom zömét. Tízmillió forint alatt ugyanis még a jelenlegi helyzetben is sok minden, sokkal könnyebben eladható. Ez nem csak a nagyvárosokra és a környező településekre, hanem a frekventált övezetektől távolabb lévő kis falvakra, sőt még az idegenforgalmi körzetekre is igaz. Mind többen költöznének, hiszen a fenntartási költségek folyamatosan emelkednek, tovább csökkentek a hitelfelvételi lehetőségek, s immár a befektetők is szívesen vásárolnak ilyen portákat.

Magyar Péter, az elsősorban dél-dunántúli ingatlanok értékesítésével foglalkozó Magyar és Társai Értékbecslő és Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa elmondta, náluk 2008 óta 20 százalékról több mint 60 százalékra nőtt az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok forgalmának aránya. A legnagyobb mértékű emelkedést Pécsett, illetve a környékén tapasztalták, de hasonló tendenciák vannak Somogyban és Tolnában is. Ráadásul az elmúlt hetekben szerte a térségben tovább nőtt a kereslet a tízmillió forint alatti, kis rezsijű, felújítandó ingatlanok iránt. A vásárlók között fiatal családok, nyugdíjasok, összeköltözők, de immár befektetők is megtalálhatók. Az ügyfelek több mint 80 százaléka készpénzes vásárló. Vannak, akik a nyaraló eladásából, mások a belvárosi lakás értékesítéséből teremtik elő a szükséges forrásokat, de akadnak olyanok is, akik spórolt pénzből, a fiatalabb generációval összefogva vesznek olcsó ingatlant.

Forrás: napigazdasag.hu

Címkék: értékbecslő, 10 millió alatt, olcsó, ingatlan, ház, Somogy, gazdaság