Változatos programokkal szeretnék a siófoki polgárokat arra ösztönözni, hogy egyéni autóhasználat helyett a környezetkímélő közlekedési eszközöket vegyék igénybe. Lesz ingyenes kerékpár- átvizsgálás, szaktanácsadás és gyorsszerviz, kerékpáros ügyességi verseny, KRESZ- teszt a Városi Rendőrkapitányság közreműködésével. Lehet csatlakozni a Tiszta Település Tiszta Környezet Egyesület akciójához, melynek során illegális hulladéklerakókat számolnak fel. 15 órakor kerékpártúra indul a Töreki Természetvédelmi Területre a Tóközi pihenőhöz. A legkisebbeket aszfaltrajzversenyre hívják a Fő téri helyszínen, ahol egész nap kistermelők piaca és bioélelmiszerek vására színesíti a kínálatot.

bicikli


A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is versenyt hirdetett a város önkormányzata a legnagyobb helyi cégek munkatársainak „Közlekedj ÖKOsan szlogennel”. Egy kérdőív kitöltésével nyilatkozhatnak a résztvevők arról, hogy szeptember 19-21 között kerékpárral, gyalogosan vagy autóbusszal érkeznek- e a munkába. A vállalkozó kedvűek az AVE Zöldfok Zrt. a DRV Zrt.  és a Siófoki Önkormányzat által felajánlott ajándékokért szállhatnak versenybe. A 22-ei sorsoláson dől el, ki utazhat el egy hétvégére a DRV hévízi vendégházába, ki lesz az, aki családjával tölthet el egy egész napot a Galerius Fürdőben, egyvalaki pedig az AVE Zöldfok 25 ezer forintos ajándékutalványát viheti haza. Ezen felül a résztvevők mindegyike – szintén az önkormányzat jóvoltából – a Galerius Fürdőben pihentetheti egy alkalommal a versenyben megfáradt tagjait.

A Kapos Volán Zrt. is hozzájárul az Autómentes Nap sikeréhez oly módon, hogy szeptember 22- én, csütörtökön ingyenessé teszi az utazást helyi járatos autóbuszain mindazok számára, akik felmutatják forgalmi engedélyüket.

Volán

Az autómentes naphoz Barcs is csatlakozott.

A társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott megmozdulás, a városlakók, és a városvezetés figyelmét szeretné felhívni, a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, és a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. Barcson, szeptember 22-én csütörtökön számolhatnak az autósok út és területlezárásra, hogy az, azon a napon, csak a gyalogos és kerékpáros közlekedést szolgálja.

Címkék: autómentes, Barcs, Siófok, nap, kerékpár, gazdaság