Parlagfű szegélyezi az egyik kukoricatáblát Kadarkút határában. Ezt akkor is észreveszi az ember ha nem akarja. Beljebb a táblában a parlagfüves terület innen már nem látható. A földről keresve a parlagfű nagyon nehezen található meg. 100-200 méter magasságból azonban könnyen felderíthető. A hatóságok nemrég új stratégiát dolgoztak ki a parlagfüves területek felderítésére és megszüntetésére. Ehhez kapcsolódik a helikopteres felmérés. Ilyenkor fotókat készítenek a szakemberek és műhold segítségével pontosan bemérik a helyet. 12 megyében dolgoznak ezzel a módszerrel. Minden esetben előre szólnak a gazdáknak

"Ezzel elő akarjuk segíteni, hogy kapjon egy utolsó esélyt még akinek parlagfüves a területe és tegye rendbe" - mondta Jordán László elnökhelyettes, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Aki ezután sem kaszál, azt súlyosan megbüntetik. A szakember szerint az ország 5 és fél millió hektárnyi mezőgazdasági területe csaknem teljesen fertőzött. Ugyanez jellemző Somogy teljes egészére, amelyből 121 ezer hektáron kellene irtani a parlagfüvet. "Most tartunk nagyjából a földhivatal által átadva olyan 200-220 ügynél és olyan 400-450 hektár területnél. Ebből már sikerül beazonosítani nagyjából olyan 40 hektárnyi területnek a tulajdonosát és ott már megtörténtek a bírság kiszabások is" - mondta Novák Csaba igazgató, növényvédelmi igazgatóság, Somogy Megyei Kormányhivatal.

A hatóság 15 és 50 ezer forint közötti bírságot szab ki egy hektár alatt. E fölött pedig akár 5 millió forintot is fizethet az a gazda, aki nem tisztítja meg földjét a parlagfűtől.

Címkék: helikopter, parlagfű, büntetés, gazdaság, somogy