A szakszervezetek is tiltakoznak. A kormány tervei szerint a minimálbér januártól bruttó 92 ezer forintra nő. Ha valaki az emelés miatt kevesebbet kap kézhez, az kompenzációt kérhet az Adóhatóságtól.

Napi 8 órában fűzi az ezüstszálakat a biztosítóbetétekre Fenyvesi Sándorné. A 8 éve minimálbérét dolgozó asszony azt mondja: a 14 ezer forintos minimálbér emeléssel nem lesz több a fizetése. Több lenne, ha az adójóváírást meghagynák és az Áfa emelés nem történne meg - mondta a KaposPontnak.

A 350 dologzó harmadát érinti majd a minimálbér emelés. Az éves szinten 500 millió forintos bérköltésggel dologzó Fusetechnek ez több 10 milliós többletkiadást jelent. Azt mondják, kénytelenek lesznek tovább hárítani a költségeket.

A tegnap elfogadott tervezet szerint a minimálbér 18%-kal nő. Jövőre 92 ezer forint lesz. A szakképesítéssel rendelkezők fizetése pedig 108 ezer forintra emelkedik.

Több ágazatban azonban az átlagbér is kevesebb, mint a tervezett minimálbér. A turizmusban és a vendéglátásban például az átlag alig keres többet bruttó 100 ezer forintnál. Az ő bérüket kötelező lesz megemelni.

A kormány a minimálbér emeléssel együtt két kompenzációs rendszert is bevezet, hogy senkinek ne csökkenjen a jövedelme. A kompenzóció költségeit a bruttó 202 ezer forint feletti keresőkkel fizettetnék meg, nekik úgynevezett átmeneti hozzájárulást kellene fizetniük.
ATM

A reálbérek biztosan csökkenni fognak-mondja az MSZOSZ megyei elnöke. Az infláció, az áfa és a járulékemelések komoly gondokat okzhatnak a somogyi cégeknek. Vállakozások szünnek meg, vagy átmennek részmunkidős foglakoztatásba - mondta az MSZOSZ elnöke, Svajda József.

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a kis és középvállakozók a megemelt minimálbér költésgeit nem tudják kigazdálkodni.

Az MSZOSZ egyébként október 1-re tüntetést szervez. A kormány ugyanis nem egyeztetett az érintettekkel. Somogyaból is több százan csatlakoztak már a megmozduláshoz ezt jelzi a kék szalag, amit már többen most is viselnek.

Címkék: Svajda József, emelés, megszűnik, minimálbér, adó, gazdaság