Szakértők szerint tömeges perek várhatók, ha a héten helyben hagyja az ítéletet a Legfelsőbb bíróság. Somogyban 30 ezer embert érinthet a döntés.

Horváthné augusztus elején még azon gondolkodott, hogy a 180 forinton rögzített árfolyamon fizeti tovább svájci frankos hitelét. Azt azonban a mai napig nem tudja, hogy mi lesz akkor, ha lejár a türelmi idő. Ezért végül úgy döntött mégsem él a lehetőséggel. A szegedi ítélőtábla döntése viszont mindent megváltoztathat számára.

Ha olyan döntés fog születni, mely kimondja, hogy jogtalanul tették meg a kamatemeléseket, illetve emeléseket, akkor ő is perelni fog - mondta Horváthné Sipos Rita.

A szegedi per már a hetedik a sorban. Korábban, ha tisztességtelen szerződési feltétel miatt támadtak meg pénzintézetet, a bíróság kimondta a semmisséget, vagyis a későbbiekben nem változtathatott egyoldalúan a bank az eredeti szerződés feltételein. Így nem emelhetett például kamatot. Ezekben a perekben azonban nem csak az árfolyamváltozás miatti egyoldalú szerződésmódosítást ítélte tisztességtelennek a bíróság.

Az is tisztességtelen ha a bankok a saját működési körükön belül felmerülő hibát, problémát akarják az adósra áthárítani, hiszen az adós ezeket nem tudja befolyásolni és mégis neki kell fizetni - tájékoztatott a siófoki ügyvéd, dr. Lehmann György.

A Pénzügyi Szerevezetek Állami Felügyeletének kaposvári tanácsadója, Tavaszi József azt mondja, egyelőre még ne rohanjon senki ügyvédhez. Minden szerződés külön, gondos áttekintést igényel ahhoz, hogy valaki pereskedésbe kezdjen. Nem beszélve, arról, hogy az adósok nagy része nem biztos, hogy költségmentességben fog részesülni.

A szegedi jogerős ítélet után az érintett pénzitézet megtámadta a döntést és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Új ítélet a héten várható. Ha helyben hagyják a semmisséget, akkor szakértők szerint tömeges perek indulnak a bankok ellen.

Címkék: szerződésmódosítás, PSZÁF, hitel, per, bíróság, gazdaság