Az esőzések után 2005. augusztusában, soha nem látott áradás öntötte el Kaposvárt. Az alacsonyabban fekvő területeken a Kapos folyó kilépett a medréből és több családi házat elárasztott. A fészerlaki vízmércénél ma is jegyzik a nyomát. A Kapos legmagasabb vízszintje akkor a 450 centimétert is elérte.

DSC_3241_2.JPG

DSC_3258_2.JPG

/2005. augusztus/

Ma Fészerlaknál 25 centimétert mértek. Ez 18-szor kevesebb, mint a 6 évvel ezelőtti szint. A helyenként csak csörgedező folyót aggódva figyelik a Kapos partján élők. Többen jelezték szerkesztőségünknek, félnek, hogy a vízi élővilágnak baja esik.

Kapos

Kapos

/2011. szeptember 16. /

A Dél-dunántúli Környzetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Somogy megyei szakaszmérnöke, Bencs Zoltán a Kapospontnak elmondta: az átlagos vízszint ennek a duplája. Mértek már ennél kevesebbet, 15 centimétert is. A szakember szerint óriási szükség lenne a csapadékra. Ám mivel a szárazság nem nagy kánikulával párosul, ezért az élővilágot még nem veszélyezteti. Ha azonban a területre nagyobb mennyiségű eső nem érkezik, kritikussá válhat a helyzet.


- Naponta ellenőrizzük a víz minőségét és a vízszintjét is. A folyó menti gyárak évekkel ezelőtt milliós bírságokat fizettek a szennyezésért. Ezek megszűntek. A folyó minősége azóta sokat javult - mondja Bencs Zoltán. A lakosságnak is oda kellene erre figyelni. Rengeteg lim-lom kerül ugyanis a Kaposba.


A cukorgyár is emgkezdet működését. Munkájukat szigorúan ellenőrzik. Hogy pontosan annyi vizet rakjanak vissza a folyóba, amennyit kivesznek.

A Balaton vízszintje most 77 centiméter. Mérték már ennek a dupláját is.


Címkék: vízügyi, igazgatóság, vízszint, cukorgyár, kapos, gazdaság