Annyi biztos, hogy egységes lesz. Erről beszélt hétfőn Orbán Viktor a parlamentben. Több vízszolgáltató szerint még kidolgozatlan az ötlet.

Jelenleg városonként eltérő a víz- és csatornadíj összege Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint Kaposváron a volt legolcsóbb a szolgáltatás a megyei jogú városok között. Ott 453 forintot kellett egy köbméter után fizetni, a legdrágább pedig Salgótarján, ahol ugyanaz 1190 forintba került. Debrecen a negyedik legolcsóbb város volt 512 forinttal, miközben az országos átlag 682 forint volt. Debrecenben idén 542 forintot kell fizetni egy köbméter fogyasztás után. Az árban 298 forint a víz, 237 forint a csatornadíj, míg egyenesen a központi költségvetésbe érkezik a 6 forintos környezetterhelési díj.

vizdij_boxkep


A Balatonnál van egy speciális helyzet van. Ott ugyanis nyáron háromszorosa a vízfogyasztás, és ennek megfelelően a szennyvízkibocsátás, és erre nagyon nehéz technológiailag felkészülni, ez nehezíti, drágítja az itteni vízdíjat - mondják a szakemberek.

A világ hatodik legdrágább vízdíját fizetik ugyanis a Balatonnál. Azokban a városokban, ahol a DRV szolgáltat, kétszer többe kerül a víz. Még New Yorkban is ennek harmadát kell fizetni. A Balaton és a Velencei tó vonzáskörzetében 2,2 dollárt kér érte a szolgáltató.

Vízcsepp

A Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. örömmel fogadta a víz hatósági árassá tételéről szóló kormányzati bejelentést. Szerintük ugyanis Orbán Viktor akcióterve lehetővé teheti, hogy a víz- és csatornadíjakban jelenleg meglévő díjkülönbségek jelentős mértékben csökkenjenek.

Az országban működő több mint 400 víziközmű szolgáltató saját hatáskörben meghatározott árai között hét-kilencszeres különbségek is lehetnek országszerte, éppen ezért a DRV üdvözli az ezzel kapcsolatos, hétfőn bejelentett kormányzati szándékot. A víz hatósági árassá tételével – amelyre a víziközmű ágazat irányából már korábban is érkeztek javaslatok – csökkenthetőek lennének a különbségek a fővárosban és a vidéken alkalmazott vízdíjak között, amely egyértelműen a fogyasztók számára lenne kedvező változás.

A DRV ugyanakkor bízik abban, hogy a részletes szabályozás figyelembe veszi majd a rendszer heterogén jellegét, és elismeri majd az egyes szolgáltatók esetében az eltérő adottságokból fakadó költségkülönbségeket. A lakosság eltérő sűrűsége, és a különböző domborzati viszonyok ugyanis nagyban befolyásolják az üzemeltetési költségeket, ráadásul egyes szolgáltatók esetében a kiemelt környezetvédelmi területekre vonatokozó szigorú szabályozásokból adódóan más szolgáltatóknál nem jelentkező feladattöbblettel is számolniuk kell.

A szemétdíj is egységes lenne a kormány döntése szerint. A kaposvári városgazdálkodási vállalat szerint meg kell határozni, hogy milyen szolgáltatás jár az alapdíjban. "A településenként változó a szolgáltatás tartalma, van ahol két ürítés, van a szolgáltatás árában, van ahol egy. Más helyen a szelektív gyűjtést is tartalmazza. Nyilván valóan az ürítési gyakoriságoktól is eltérő lehet a szolgáltatás" - mondta Petes Tamás, ügyvezető igazgató, Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.. A 300 településen szolgáltató társaság szerint az állami díjszabás a fogyasztók számára lenne kedvező változás, nekik csak akkor, ha az árveszteséget az állam állja.

Címkék: legolcsóbb, ország, szennyvíz, víz, kormány, kaposvár, gazdaság