A munkaügyi központban munkalehetőségre várakozó emberek nem tudják mennyien állnak sorban egy-egy helyre. Szalainé Somogyi Katalin szerint mindenkit egyesével, időpontra hívnak be, fogalma sincs, hogy hányan jeletkeznek egy bizonyos munkahelyre. Egy internetes felmérés szerint a nyári időszakban az országban átlagosan csaknem 30-an jeletkeztek egy-egy munkára. Somogyban 57-en.


Kamerán kívül több álláskereső is megerősítette, volt már olyan tapasztalata, hogy egy álláshelyre nagyon-nagyon sokan jelentkeztek mellette. Legutoljára az egyik kaposvári bevásárló központ egyetlen álláshelyére, egy óra alatt több mint százan adták be önéletrajzukat. A Videoton kaposvári üzemében a mérnöki állásokra is nagy a túljelentkezés. A betanított munkára azonban sokszoros.  A Videoton Elektroplast Kft. igazgatója, Gerber András azt mondja: a túljelentkezés az tíz, hússzoros is lehet, de abból talán a 20%-a, aki végül is itt marad munkásnak. vagy azéert mert minekünk nem felel meg, el kell küldjük vagy azért, mert ő úgy látja, hogy nem ilyen munkára gondolt.


Az egyik kaposvári fejvadász cég munkatársai találkoztak már olyannal is, hogy egy adminisztrátori állásra száznál többen is jelentkeztek. De úgy is beadnak önéletrajzot egyesek, hogy nincs szakképzettségük a meghirdetett munkához, csak jussanak álláshoz.  
A Global Human Center szakmai igazgatója, Hajdú Tibor szerint a régió az utolsók között szerepel hazánkban a foglalkoztatottság terén. - Itt az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta, és ez szintén közrejátszhat abban, hogy nagy számban jelentkeznek egy-egy álláshirdetésre - tette hozzá az igazgató.


A megyei munkaügyi központ júliusi adatai szerint Somogyban csaknem 23 ezer álláskeresőt tartottak nyílván. Ez az aktív korúak 16-17%-a. Náluk egy helyre átlagosan 27-en jelentkeznek.

Egy-egy álláshirdetésre átlagosan 27-en jelentkeztek országosan a 2011 júniustól augusztusig eltelt 92 napban - derül ki a Workania.hu internetes állásportál adataiból.

A kutatás összefoglalója a legnépszerűbbnek a bankszektor álláshirdetéseit nevezi, ezekre ugyanis átlagosan 53-an küldték el jelentkezésüket. Alig kevesebben, átlagosan 51-en jelentkeztek egy segédmunkási álláshirdetésekre.

A humánerőforrás, a marketing, a reklám és a pr területen meghirdetett állások hirdetéseire átlagosan 50 jelentkező jutott.

Munkaügyi központ


Az értékesítői és kereskedelmi munkakörökre egyre kevesebben pályáznak: 2011 nyarán harmadával kevesebben jelentkeztek az ilyen pozíciókra, mint egy évvel korábban. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy ezen a területen továbbra is magas az álláshirdetések száma, míg az álláskeresőké nem növekszik.

A legkevesebb jelentkezőre az építőipar, az ingatlanok, a faipar, a szolgáltatások, az egészségügy, az iskolaügy, oktatás területén számíthatnak a munkaadók.

A földrajzi régiók szerint a vizsgálat Somogy megyében találta legaktívabbaknak az álláskeresőket: átlagosan 57 jelentkezés érkezett egy álláshirdetésre. Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 53-an pályáztak egy meghirdetett állásra.

 

Forrás: Workania.hu

Címkék: megyében, keresett, Workania, legnépszerűbb, állás, Somogy, gazdaság