A szőlők minősége nagyon jó, mennyisége átlagosnak mondható, a cukorfoka jó, a sav foka viszont esetenként elmarad a kívánatostól.

Erről Mászáros Lászlóné, a Balatonboglári Borvidékhegyközségi tanácsának titkára tájékoztatta az MTI-t hétfőn. Beszámolója szerint a borvidéken a szüret idén legalább két héttel előbb kezdődött, összeértek a fajták, ami gondot okoz a szüretelő- és szállítási kapacitások ütemezésében.

A boglári borvidéken kezdődött idén is először a szüret az országban, mert itt termesztik jelentős területeken a legkorábban érő Csabagyöngyét és Irsai Olivért. Ezeknek az illatos szőlőfajtáknak a szüretelésével már végeztek. Általános tapasztalat, hogy az idén nagyon jó minőségű a szőlő, az ültetvényeken nincs semmiféle egészségügyi probléma. Az alapvetően fehérszőlő termő borvidék közel 35 százalékán, a legjobb fekvésű területeken jó minőségű vörös szőlőt is termesztenek, amelynek szüretelése két hét múlva kezdődik, de már látható, hogy a minősége a fehér szőlőkéhez hasonló.

szőlő


A tavalyi "megdöbbentően" alacsony hozamú szőlőtőkék az idén több termést hoztak, de az eredmény mindenképpen elmarad a 3-4 évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor még nem szűkítette be az új jövedéki törvény a fajtánként egy hektárról leszüretelhető szőlő mennyiségét - mondta a titkár. Három éve 35 ezer, tavaly 20,5 ezer, idén a becslések szerint 28,5 ezer tonna szőlő terem a borvidéken. A becslések pontosságáról egyelőre annyi tudható, hogy egy-egy hektárról átlagosan 120 mázsa szőlőt reméltek, amivel szemben az eddig leszüretelt területeken csak 108 mázsa termett.

bor


Az átvételi árak a tavalyi rossz termés után kialakuló keresleti piacon eddig 15-30 százalékkal emelkedtek, pillanatnyilag kilogrammonként 54-100 forint körül alakulnak fajtáktól függően. A borvidék területének harmada, ezer hektárnyi ültetvény tulajdonosa kötött korábban, 2012-ig érvényes szerződést a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. tulajdonosának érdekeltségébe tartozó Törley Kft.-vel. A Törley a fehér szőlőkért a tavalyinál magasabb árat fizet, míg a vörös fajtáknál a tavalyi árszinten maradva a piaci átvételi árnál kevesebbet kíván adni. Ez 15-30 forinttal kevesebb átvételi árat jelent a térségben meghatározó másik nagy felvásárló, a Varga pincészet, valamint a cseh és szlovák érdeklődőkhöz képest. (Az utóbbi években a cseh és szlovák kereskedők vásárolják fel a boglári borvidéken termelt szőlők mintegy ötödét.) Az ártárgyalások jelenleg is zajlanak, egyebek közt arra hivatkozva, hogy az előzetesen becsültnél 10-15 százalékkal kevesebb lesz a szőlő. Az igazsághoz tartozik, hogy a Törley az elmúlt két évben a vele szerződőknek többet fizetett a piaci árnál. A szőlőtermelők szerint ezt kívánja idén behozni, de aránytalanul többet elvéve, mint amennyit adott.

A 3300 hektáros borvidék területe az elmúlt években érdemben nem változott, de egy ideje tart az ültetvények elöregedése. Az évente kívánatos 300-400 hektárnyi új szőlő telepítésének legfeljebb a fele teljesül, leginkább a 2013-től átalakuló támogatási rendszer okozta bizonytalanság miatt.

Forrás: MTI

Címkék: Boglár, ültetvény, balatonboglár, szüret, bor, gazdaság