Az úgynevezett Diákhitel Központ II. az eredeti megtartása mellett működne. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a rossz anyagi körülményekkel rendelkező diákok is részt tudjanak venni a kötlségtérítéses képzésekben. Az új típusú Diákhitel állami tulajdont képezne és nem nyereségorientált szervezetként működne. A tervezet ugyan több lehetőséget is felvázol, ezek közül mégis a legvalószínűbb az lenne, hogy az intézmény a pénzügyi forrásokat a tőkepiacról vonná be, melyhez az állam kamattámogatás formályában járulna hozzá, ugyanis a jelenlegi diákhitelen nincs ilyen irányú támogatás, az átlagos kamata pedig 8 százalék körül van.

Ha bevezetik hozzá a kamattámogatást, a kamat mértéke 1,3 és 5 százalék körül alakulna. A tanulmányok költsége ennek ennek ellenére is nagy mértékben emelkedne. A felvett hitelek összege átlagosan 4,5 millió forint között alakulna. A törlesztés fix részlettel és 20 éves visszafizetési futamidővel számolva, havi 20-30 ezer forint körül alakulna, a kamattámogatás mértékétől függően.

A legtóbbi összesítés szerint a somogyi egyetemisták közül minden negyedik, a Kaposvári Egyetem tanulói közül minden ötödik vette fel a kölcsönt. A Somogy megyében lakó diákok 60 százaléka egy összegben, míg 40 százalékuk havi ütemezésben veszi fel az összeget. Közülük 65% államilag finanszírozott, 35% költségtérítéses képzésben tanul. A megyében lakók számára 716 millió Ft-ot folyósított a Diákhitel Központ a 2009/2010-es tanévben. Somogyban 9 év alatt csaknem 6 ezer hallgató kapott hitelt. Az idei tanévi hitelnyújtásokkal együtt az indulás óta kihelyezett diákhitel összege csaknem 6 milliárd forintot tett ki. A törlesztésre kötelezett diákok 3,1 %-ának kellett a szerződését magas hátralék miatt felmondani.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Címkék: tandíj, igénylés, diákhitel, szolgáltatás, támogatás, gazdaság