Az új internetes szolgáltatás lehetővé teszi az egyenleg-lekérdezést, a hitel összegével kapcsolatos változásokat valamint az adatváltozások online bejelentését. A hitelt újonnan megkötők számára a hiteligényléssel egy időben nyílik lehetőség a Direkt szerződés megkötésére. Az igénylést személyesen kell leadni a közreműkodő takarékszövetkezetekben, postahivatalokban, felsőoktatási intézményekben és bankfiókokban. A benyújtási helyek listája a Társaság http://www.diakhitel.hu/ honlapján megtalálható. A változással egybekötve a honlap arculata is jelentős mértékben megváltozott. Egy fiatalos és dinamikus megjelenésű honlap fogadja a weboldal látogatóit.

A Diákhitel iránti kérelmek leadási ideje szeptember 15. Azok a hallgatók, akik most veszik igénybe először a szolgáltatást és már októberben szeretnék megkapni az első részletet, eddig az időpontig kell benyújtaniuk az igénylést. Akik tanulmányaik során már részesültek a hitelben, mindössze annyi a dolguk, hogy minél hamarabb bejelentkezzenek a tanintézménybe és aktiválják a félévüket. Az első folyósítási nap október 14-én lesz.

diakhitel


Az internetes ügyintézés bevezetése mellett megváltozott számos tartalmi változás is történt.. Nyártól érvénybe lépett a törlesztőrészlet mérséklésének lehetősége maximum 24 hónapra. Tovább bővült az engedményezés esetköre, közvetlenül utaltatható az intézmények számára a kollégiumi díj, a külföldi részképzés finanszírozása és egyéb költségtérítés-köteles tevékenységek, képzések összege.

Az újonnan bevezetett célzott kamattámogatás 2012. január 1-től lép érvénybe. Ennek lényege, hogy a GYES-en, TGYES-en és GYED-en levő kismamák kamatterheit a kedvezményezett időszak alatt átvállalja az állam. A jogosultság megállapítását közvetlenül a Diákhitelnél kérhetik az igénylők.

A Diákhitel 2001-ben indult. Eddig csaknem 309 ezren vették igénybe a szolgáltatást, közülük 86 ezren már rendezték az összes tartozásukat. A 2010/2011-es tanévben több mint 18 ezren igényelték a szolgáltatást. A Központ a múlt tanévben csaknem 21,5 milliárd forint értékben folyósított hitelt, 2001 óta pedig összesen 219 milliárd forint hitelösszeget helyezett ki.

A legtóbbi összesítés szerint a somogyi egyetemisták közül minden negyedik, a Kaposvári Egyetem tanulói közül minden ötödik vette fel a kölcsönt. A Somogy megyében lakó diákok 60 százaléka egy összegben, míg 40 százalékuk havi ütemezésben veszi fel az összeget. Közülük 65% államilag finanszírozott, 35% költségtérítéses képzésben tanul. A megyében lakók számára 716 millió Ft-ot folyósított a Diákhitel Központ a 2009/2010-es tanévben. Somogyban 9 év alatt csaknem 6 ezer hallgató kapott hitelt. Az idei tanévi hitelnyújtásokkal együtt az indulás óta kihelyezett diákhitel összege csaknem 6 milliárd forintot tett ki. A törlesztésre kötelezett diákok 3,1 %-ának kellett a szerződését magas hátralék miatt felmondani.

Címkék: direkt, elektronikus, igénylés, diákhitel, szolgáltatás, gazdaság