A hagyományos gyertyagyújtással jelképesen is elkezdődött az idei kampány a kaposvári cukorgyárban, mivel az üzem már hetek óta dolgozik. Eddig a nádcukrot dolgozták fel.

A tervek szerint csaknem egy millió tonnányi cukorrépát dolgoznak fel az idei évben Kaposváron. Ezt a mennyiséget 5 ezer kamionnal és 500, húsz vagonból álló szerelvénnyel fogják ideszállítani.

Jó termést takarítottak be a gazdák. Az országban 14 és fél ezer hektáron termelnek cukorrépát. Az elmúlt évi 13 és fél %-kal ellentétben, az idén 17% a cukortartalom.

Közel 120 napos kampányra számítanak. Mögöttük van egy 1 hónapos nyerscukor földolgozás is. Nagyon örülnének, ha olyan lenne a répa kampány, mint a nyerscukor feldolgozás - mondta a Magyar Cukor Zrt. Kaposvár operatív igazgatója, Szeles Zoltán.

cukorgyar


A kvótardendszer bevezetése miatt Európában 109, ebből Magyarországon 11 cukorgyár zárt be az elmúlt években. A hazai termelők és a cukorgyártók is arra számítanak, hogy a nádcukor jelentős drágulása miatt változni fog a kvóta, vagyis az, hogy egy ország mennyi cukrot állítson elő.

Elképzelhető, hogy az unió a jövőben olyan szabályozást hoz, hogy lehetséges lesz kvótát emelni valamilyen módon, akkor a kaposvári gyár is arra készül, hogy egy jelentős kapacitás emeléssel több cukrot tudjon gyártani - tájékoztatott a termelési vezérigazgató-helyettes, Hájos László.

Ha minden a régiben marad, akkor a tervezett fejlesztések csúsznak, de ennek ellenére a 135 ezer tonnás kapacitásukat kihasználják. Magyarországon 105 ezer tonna a megengedett gyártási mennyiség. Ez a belföldi fogyasztás egyharmadát fedezi.

Címkék: feldolgozás, cukorgyár, cukor, kampány, gazdaság, Kaposvár