Október elsején kezdődik Magyarország történetének 15. népszámlálása. Hamarosan megkezdődik a népszámlálási számlálóbiztosok képzése Somogyban és Kaposváron is. A szeptember 12-ei oktatást a Központi Statisztikai Hivatal szervezi és bonyolítja le. A kaposvári biztosoknak a Városházán tartják a fél-egy napos képzést, ami előtt a mintegy 257 érintett már megkapta az írásos tudnivalókat. Szeptember 27-30. között a számlálóbiztosok kiviszik a kérdőíveket a háztartásokba.

Országosan negyvenezer népszámlálási biztost képeznek. Az összeírás egy hónapig tart. Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően interneten is ki lehet majd tölteni a kérdőíveket.

Az összeírás egy hónapig tart, de november 8-ig van lehetőség pótösszeírásra. A munkát 40 ezer számlálóbiztos végzi országszerte, összesen egy ötvenezer fős apparátus dolgozik majd a népszámláláson. A teljes költség 19 milliárd forint lesz. Mivel ennek 85 százaléka bérekre megy el, adók és járulékok formájában ebből 7,5 milliárd visszajut az államkasszába.

A népesség mellett a lakásállományról is részletes adatokat vesznek föl. Nemzetiségi, vallási hovatartozásra és betegségekre is rákérdeznek, de ezekre nem kötelező válaszolni.

Címkék: összeírás, biztosok, KSH, képzés, Somogy, gazdaság