Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint folytatódott a nyugdíjasok és járadékosok számának – a kilencvenes évek végétől országosan is tapasztalt – csökkenése a Dél-Dunántúlon, a régióban 2000 óta mintegy 24 ezer fővel csökkent a nyugdíjat vagy nyugdíjszerű járadékot kapók létszáma. A Dél-Dunántúlon 2011. január elején 296,6 ezer fő – a régió népességének 32%-a – részesült nyugdíjban, járadékban, illetve nyugdíjszerű ellátásban. Számuk az egy évvel korábbihoz képest 6500 fővel (2,1%-kal), a 2009. januárihoz viszonyítva pedig mintegy 12 ezer fővel (3,9%-kal) volt kevesebb. (Országosan 2 millió 921 ezer fő kapott ellátást, az egy évvel korábbitól 59 ezer fővel (2,0%-kal), a 2009. januáritól pedig csaknem 110 ezer fővel (3,6%-kal) maradt el a létszám.) A régió átlagához mérten Somogy és Tolna megyében kisebb, Baranyában nagyobb mértékben csökkent a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma mind a két vizsgált időszakhoz képest. A lakónépességen belüli hányaduk Tolnában volt a legmagasabb (33%).

nyugdíj


Baranyában a régiós átlaggal megegyező (32%), Somogyban pedig annál valamivel alacsonyabb (31%) volt a részarányuk. Az ellátottak legnagyobb számban Baranyában éltek, az itt regisztrált mintegy 123 ezer nyugdíjas és járadékos a dél-dunántúli létszám mintegy 42%-át tette ki. A Somogyban élő csaknem 97 ezer fő az összlétszám harmadát, a tolnai csaknem 77 ezer fő pedig a 26%-át jelentette.


magánnyugdíj


A nyugdíjasok nemek szerinti összetételét tekintve általánosságban elmondható, hogy az ellátott nők lakónépességen belüli aránya jelentősen meghaladta a férfiakét, az ország és a régió egészében 8 százalékponttal, a régió megyéit tekintve Baranyában 7, Somogyban és Tolnában pedig 9 százalékponttal volt magasabb a nőkre számított mutató értéke a férfiakénál. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a régió megyéi közül Baranyában csökkent a legnagyobb mértékben (2,5%-kal) a nyugdíjasok és járadékosok száma, ugyanezen időben Tolnában 1,7, Somogyban 2,0%-kal mérséklődött a létszám.

Címkék: öreg, adatok, ksh, kevesebb, nyugdíj, gazdaság