A reálhozamot szerdáig kellett volna kifizetniük a pénztáraknak, erről értesítést is küldtek. A panaszok többsége arról szól, hogy az egykori pénztártagok keveslik a kézhez kapott összeget. A fogyasztóvédelmi iroda vezetője azt tanácsolja: az ügyfelek írásban tegyenek panaszt, erre ugyanis 30 napon belül kötelesek válaszolni a pénzintézetek. "A legfrissebb panasz ma reggel volt. Egy panaszost azzal fogadtak a pénzintézetnél, hogy miért nem keresett többet? Akkor többet kapna. Úgy érzem, ez ennek nem az elintézési módja" - mondta  Dr. Tavaszi József a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Iroda, irodavezetője.

A tanácsadók összegyűjtöttek néhány praktikus tanácsot arra az esetre, ha keveselljük a magánnyugdíjpénztár által kifizetett összeget:

- Első körben forduljunk írásban panasszal a magánnyugdíjpénztárhoz és kérjünk részletező kimutatást, illetve tételes havonkénti elszámolást a tagsági jogviszonyunk kezdetétől (ajánlott levélben, tértivevénnyel, a levél és a feladóvevény megőrzése mellett)

- Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a munkáltató eleget tett befizetési kötelezettségeinek és a befizetések megérkeztek-e havi rendszerességgel a nyugdíjpénztárhoz, akkor kérjünk tételes kimutatást a munkáltatótól (ha nem volt rendszeres a befizetés akkor ez is okozhat kieséseket a hozamban)

- Amennyiben a kifizetésre vonatkozó nyilatkozattételt követően a megjelölt adatainkban változás következett be, úgy írjunk kérelmet a magánnyugdíjpénztárhoz és kérelmezzük az adatmódosítás utólagos befogadását

- Amennyiben írásbeli panaszbeadványunkra már választ kaptunk a magánnyugdíjpénztártól és továbbra sem tűnik elfogadhatónak a kifizetett összeg, úgy az ügyben kizárólag bírósághoz fordulhatunk (a peres eljárás költségeit érdemes szakembert megkeresve előre kalkulálni)

Panasz esetén a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szakértő munkatársai ingyenesen segítséget nyújtanak panaszbeadványaik megírásában. A reálhozamok kifizetésével kapcsolatos kérdések esetén tanácsadó irodáink elérhetőek az alábbi linken http://www.penzugyifogyaszto.hu/tanacsado_irodaink/megjelöltek szerint.

Címkék: keveslik, panasz, reálhozam, iroda, pénz, gazdaság