Tömegével állnak a banki lefoglalt autók az egyik kaposvári autókereskedés udvarán. Az álomautók csak rövid ideig boldogították tulajdonosaikat. Most már nem tudják fizetni a részleteket.

Van, aki már 3-4 éve fizeti a törlesztőrészeletet és több a fizetnivalója, mint amennyi hitelt fölvett, vagy amennyit az autója ér - mondja a Karg Autó Kft. ügyvezetője, Karg Ferenc.

2008 végéig az autók 85%-át hitelből vették az emberek Magyarországon. Sok esetben elég volt egy személyi igazolvány és szinte bárki autótulajdonos lehetett. A válságra azonban senki nem számított. Az egyik autókereskedés vezetője azt mondja, minden héten jön hozzájuk valaki, aki bármi áron szabadulna kocsijától.

Gyakorlatilag a szerencsésebb eset az hogyha van valamennyi készpénz és az autó értéke és a hitel közötti különbséget be tudja fizetni, akkor meg tud tőle szabadulni - mondja az A 2009 Kft. tulajdonosa, Bali Attila.

hitel_auto

Az autóhitelesek a kocsik karbantartásán is spórolnak. Ennek az autószervíznek a tulajdonosa azt mondja, akár féláron is megúszhatja a javíttatást az, aki nem a márkaszervízbe viszi kocsiját.

Azok a gépjárművásárlók, akik 5-10 %-ra megvették annakidején a gépjárművüket, ezek alig várják, hogy lejárjon a garanciális idő - mondja a Sonax Autómosó és Szervíz ügyvezetője, Fodor Lajos.

A kereskedők azt mondják, hogy a svájci frank nyári erősödése miatt egy-két héten belül a mostaninál többen, tömegével jelentkeznek majd náluk az autósok, hogy megszabaduljanak hitellel terhelt kocsijuktól.

Címkék: lizing, kocsi, autóhitel, autó, gazdaság