Hétágra süt a nap ezen a kukoricatáblán, Magyaratádon. A növény már szárad a repedezett talajon. Itt 3 hete egy csepp eső sem esett.

Ember fölötti magasságúnak kellene lennie és legalább 20-30 cm-es csöveknek csuhával együtt - mondja a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor.

Lackovics Sándor több száz hektáron gazdálkodik. Azt mondja: egy átlagos évben hektáronként 8 tonna kukoricát takarítanak be. Most 2-3 tonnával kevessebbel számolnak.

Olyan 20-30%-os veszteségünk lesz, a standard évekhez képest. De az aszály jelentkezett úgy a repcébe úgy a búzába is - teszi hozzá a szövetkezet elnöke.

Ez pedig több millió forintos károkat okozhat a gazdáknak. Somogyban 120 ezer hektáron csak kukoricát vettettek, itt a legjelentősebb az aszálykár.

 

 

Tonnánként, olyan 50 ezer forintos átlagárral lehet számolni, akkor milliárdos kárról lehet megint beszélni sajnos - mondja a a Magosz megyei elnöke, Szabó Tamás.

Az egész országban Somogyban esett a legkevesebb csapadék-ahogy ezen a térképen is látszik. A legnagyobb aszály a lengyeltóti-fonyódi térséget sújtotta. Itt az átlagos csapadék mennyiség tizede esett.

Schmall Rafaell időjárás megfigyelő. A fiatalember minden nap méréseket készít. Azt mondja: a legnagyobb gond az, hogy a zivatarok csak kisebb területekre hoztak esőt idén. Volt olyan időszak, amikor 2-3 hétig egyáltalán nem esett eső.

Ez a mezőgazdaságban komoly károkat okozott. Mert lokális eloszlású volt. Nem minden területre jutott megfelelő mennyiségű csapadék - mondja Raffael.

Raffael azt mondja: pénteken egy zivatarrendszer éri el Somogyot. Ebből várhatóan minden területre jut majd csapadék.

Címkék: milliárdos, magyaratád, aszály, kár, somogy, gazdaság