Minden deciliterenként 8 grammnál több cukrot és 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalommal rendelkező üdítőitalt, valamint a deciliterenként 10 milligramm koffeinmennyiséget meghaladó energiaitalt terheli a plusz adó.

A sós snackek akkor válnak adókötelessé, ha több mint egy gramm sót tartalmaznak 10 dekagrammonként. Az ételízesítőknél 10 dekánként 5 gramm só az adózási határ. Az előrecsomagolt sütemények esetében akkor fizetendő plusz adó, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak.

hamburgeradó


A plusz adó mértéke az alábbiak szerint alakul: az energiaitaloké literenként 250 forint, az üdítőitaloké literenként 5 forint, a sós rágcsálnivalóké és az ételízesítőké kilónként 200 forint, a süteményeké pedig 100 forint. A költségvetésbe, a becslések szerint 20 milliárd forint folyhat be az új termékadóból.

Az adó összegét hazai termék esetén a gyártónak, külföldi termék esetén az elsőszámú értékesítőnek kell befizetnie. Amennyiben a kereskedő évente 50 kilogrammnál, vagy 50 liternél kevesebb adóköteles terméket ad el, nem kell utána plusz adót fizetnie.

(Forrás: Önadózó)

Címkék: termékadó, koffein, hamburgeradó, chipsadó, sütemény, gazdaság