S a j t ó k ö z l e m é n y

A Kapos Volánnál működő, Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet és a KKSZ Kapos Volán Rt. Alapszervezetének közös petícióját, melynek követelése, hogy a társaság Felügyelő Bizottsága kezdeményezze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél Gál Zoltán vezérigazgató felmentését, ez idáig 380 munkavállaló írta alá három nap alatt.

Az aláírások folyamatosan gyarapodnak és a 2011. augusztus 30-án átadásra kerülő petíció kiértékelése után, a tulajdonos kezében a döntés. Felmerül bennünk egy kérdés, milyen tekintéllyel rendelkezik az a gazdasági vezető, akit a 620 alkalmazásban álló munkavállalók közül eddig már 380-an döntöttek úgy – veszélyeztetve munkahelyüket -, hogy aláírják a petíciót.

A Kapos Volán vezérigazgatója iránt a bizalom szakszervezetek részéről teljesen megszűnt, mivel tudomásunkra jutott, hogy a 2011. augusztusában         megtartott, kibővített vezetői értekezleten, Gál Zoltán vezérigazgató a vezető munkatársai előtt kijelentette, „abban az esetben, ha az új Munkatörvény Könyve a jelenlegi tartalommal lép hatályba, kirúgom az összes szakszervezeti tisztségviselőt”.

Miután ez a felelőtlen és meggondolatlan a szakszervezetek számára megfogalmazott egyértelmű fenyegetés tudomásunkra jutott, rögtön levélben kértük a vezérigazgató magyarázatát. A válaszlevelében konkrét választ nem kaptunk, ezért újból kértük levelünkben, hogy egyértelműen jelentse ki, - igen, nem - hogy ilyen kijelentés elhangzott-e a vezetői értekezleten. Erre a levélre még a mai napig nem kaptunk választ.

A 2011. augusztus 26-án a szakszervezetek, az Üzemi Tanács és a Munkavédelmi Bizottság együttes ülést tartott, melyre meghívta a vezérigazgatót is. Itt a KVASZ elnökének kérdésére miszerint itt most lehetőség van tisztázni azt, hogy a kibővített vezetői értekezleten kijelentette-e Gál úr hogy a szakszervezeti tisztségviselőket kirúgja, ha erre az új Mt. szabályai, a jogvédelem megszűnésével lehetőséget ad, igaz-e. Megdöbbentő választ kaptunk „ nem emlékszem, hogy mondtam volna ilyet, de ha igen, akkor nem vezetői értekezleten, hanem valamelyik kocsmában, nagyon rész állapotban mondhattam ezt”

Ezek után úgy ítéljük meg, hogy a vezérigazgató bebizonyította, hogy nem alkalmas egy közszolgáltatást ellátó állami cég irányítására.

Kaposvár, 2011. augusztus 27.

Dobi István KVASZ elnök         

Címkék: Zrt, sajtóközlemény, Volán, petíció, Kapos, gazdaság