Mintha a kukorica tövébe vetették volna a parlagfüvet. Toponár új lakóövezetének területén, úgy szállnak a pollenek. Tóth István növényvédelmi szakember azt mondja: hiába csökkent az egybefüggő parlagfüves területek száma, a növény most már szinte mindenhol megtalálható. Szerinte egyértelműen ki kell jelenteni, hogy nem tudtak segíteni. Azt mondja: ez egy látványos kudarc.

parlagfű


A pollenkoncentráció ugyanis nem csökkent. Sőt az elmúlt években már a megengedett érték 20- szorosára emelkedett. Tóth István azt mondja: megugrott a koncentráció. 800-900-1000-re. - Hol van ez a kezdeti 30-hoz - teszi fel a kérdést a szakember. Szerinte inkább eltávolodtak a megoldástól. A hivatalos szervek nem szeretik, de ki kell jelenteni, nem tudtak segíteni - állítja Tóth István.


Míg a kormányhivatal adatai szerint idén 36 parlagfűvel fertőzött területet, azaz 96 hektárnyi területet találtak, addig a szakember szerint több mint 20 ezer hektár lehet fertőzött. Az erdők és az utak szélén, a Nemzeti Parkokban ugyanis senki nem írtja. Sőt minden második háznál is előfordul a kert végében. Pedig Somogyban 7 év alatt 200 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.


Ha a beteg parlagfűre érzékeny, akkor előtte a terápiát 2-4 hónappal el kell kezdeni - mondja a Kaposi Mór Oktató Kórház allergológus főorvosa, Dr. Fábos Beáta.
Az egyetlen megoldás ha a szervezetünket készítjük fel a védekezésre. Egy kevésbé ismert módszerrel az allergén anyaghoz fokozatosan szoktatják hozzá a szervezetet - teszi hozzá az allergológus. A főorvos elmondta: az immunrendszert trenírozva kedvezően tudjuk fékezni az allergiás mechanizmusokat, ha valamilyen allergiás mechanizmus beindul, akkor az ha felpörög, nagyon erőssé is tud válni, és egyre fokozódnak az allergiás panaszok.  
- Ez lesz a jövő, és a kutatások is ezt erősítik - teszi hozzá a főorvos. Elmondta azt is: az allergia elleni cseppeket egyelőre nem támogatja a társadalombiztosítás. Pedig az allergiások száma folyamatosan nő. Somogyban évente 1 milliárd forintot költenek ilyen gyógyszerekre a betegek. Már minden ötödik ember szenved a kellemetlen tünetektől.

Jelenleg narancssárga riasztást adott ki a tisztiorvosi szolgálat. A legerősebb pollenszórás szeptemberre várható.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

 

Címkék: pázsit, növekedés, pollen, parlagfű, Somogy, gazdaság