Elsőként a legnehezebb helyzetben lévő, a 25 százalékos adókulccsal rendelkező sertés és baromfiágazattal kezdenék. Második lépésben a tejtermékek és pékáruk áfáját csökkentik, mely jelenleg 18 százalékos. Harmadjára pedig a 25 százalékos adúkulcsból 5 százalékra mérsékelné az étolaj és a tojás adóját.
A költségvetést a Vidékfejlesztési Minisztérium áprilisi számításai szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne. Ebből például a sertés- és a baromfiszektor 44 milliárd forinttal részesedett volna. Ám ezt a számítások szerint jelentősen ellensúlyozná az, hogy a fogyasztás csökkenése megállna, illetve a kedvezőbb áfakulcs miatt azok is legálissá tennék tevékenységüket, akik eddig a szürke- vagy a feketegazdaságban űzték az ipart.
Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja lehetetlennek az elképzelés megvalósítását jövő tavasszal. Viszont még vizsgálják a korábbi áfacsökkentések következményeit, hiszen az adó mérséklésének csak akkor lenne értelme, ha az nem a kereskedelembe jutna vissza haszonként, hanem eljutna a fogyasztókhoz.
Forrás: www.penzcentrum.hu