A szakképzés megújítása régóta várat magára. Évek óta gondot jelentenek a párhuzamos képzések, a tanulólétszám csökkenés miatti kihasználatlan iskolák és tanműhelyek. Ezek miatt sokba kerül a képzés. Az új rendszer Európa nyugati felében már bevállt.

Sokkal gazdagabb országok, mint Hollandia, Németország ezt a modellt már régóta alkalmazzák, mert ebben megtakarítást lehet elérni. Ha ezt a félretett pénzt a szakképzés feltételeinek fejlesztésére fordítják, akkor ez egy nagyon hasznos lépés - mondta az Eötvös Loránd Szakiskola igazgatója, Horváth Miklós.

A kaposvári TISZK vezetője szerint szabadabb kezet kellene adni az iskoláknak. Gyorsabban kellene alkalmazkodni a piaci igényekhez.

szakképzés


A megyei szakképző központ vezetése szerint nehéz előre gondolkodni. Évekkel előre nem tudják megmondani, hogy melyik szakma lesz piacképes. A jelenlegi hiányszakmák alapján kívánják a somogyi TISZK szerkezetét alakítani - mondta el Somogyi TISZK főigazgató-helyettese, Kispéter Sándor.

A kormányzat tervei szerint 2016-ig csökkentik a TISZK-ek számát, a megmaradtakba olvasztják a jelenleg önállóan működő szakiskolákat és bevezetik a 3 éves szakmunkás képzést. A kevesebb óraszám miatt negyedével szűkül a pedagógus létszám. Az átalakítás után a szakképzés forrásigénye 20%-kal csökkenhet.

Címkék: tiszk, szakképzés, átalakítás, kormány, Somogy, gazdaság