Az állásportál 400 ezer (ebből 10 ezer Somogy megyei) álláskeresőt átfogó felmérése szerint a megye népszerűségi indexe 90 pont, ami azt jelenti, sokkal többen szeretnének más országrészben vagy külföldön dolgozni, mint ahányan az adott megyében. Érdekesség, hogy a szomszédos megyék közül Tolna a 11., Baranya a 3., Veszprém a 12., Fejér az 5., Zala a 10. helyen található.

A Monster.hu megyei álláskínálatából kiderül, hogy Somogy megyében a legtöbb munkalehetőség mérnöki és értékesítési végzettségűeknek szól; a nem-diplomás állások között pedig a hegesztő, marós és logisztikai munkatárs a legkeresettebb. Kaposvárott, a megyeszékhelyen például ügyintézői, pénzügyi tanácsadói és logisztikai munkatárs pozíciókra toboroznak.

Országos összevetésben az álláskeresők első számú célpontja - 163 pontos indexével – Budapest, míg a leginkább Pest megyéből (25) keresnek máshol állást. Utóbbi adat a főváros közelségével és elszívó hatásával magyarázható.

Előretör a közösségi média

Nem csupán Magyarországon, hanem világszerte megfigyelhető jelenség, hogy álláskeresés első számú médiumává az internet vált. Ezen belül is egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média – például a Facebook - a tehetségek megszerzésében, a szakember-utánpótlás biztosításában. Erre a trendre reagálva a Monster július elején a Facebook-on álláskeresői alkalmazással jelentkezett. Az ingyenesen letölthető „BeKnown” (Légy ismert) nevű app-ot az álláskeresők kifejezetten szakmai kapcsolataik építésére használhatják, amellyel elkülöníthetik a Facebookon belül privát és szakmai ismerőseiket.



Címkék: munkaügyi, központ, ország, állás, Somogy, gazdaság