A bevallások 41 százaléka Baranyából, 33 százaléka Somogyból, 26 százaléka Tolnából érkezett.

Egyre népszerűbb az elektronikus kitöltés és küldés lehetősége. A bevallások csaknem 65 százalékát már elektronikusan töltötték ki, és több mint 16 százalékát elektronikusan is elküldték a hivatalnak. Megspórolva ezzel az ügyfélszolgálati illetve a postai sorban állást.

A jelentős arányú elektronikus kitöltés ellenére - az általános hibákon túl - a szuperbruttósítás okozta a legtöbb problémát, de augusztus elejére már csak a bevallások 0,4 százaléka maradt hibás a beérkezéskor mért 30 százalékkal szemben.

A legjellemzőbb hibák még mindig az aláírás, utalási cím/bankszámlaszám hiánya, kedvezmények téves számolása, adóazonosító elírása, a nem megfelelő önkéntes pénztári rendelkezések, valamint a bevallás duplasága (munkáltatói M29 és 1053-as bevallás egyidejű benyújtása).

bevallás


Alapvető félreértésből adódott az a hiba, amely az adózók jelentős részét érintette. Sokan üresen küldték be a bevallási nyomtatványt, abban a tudatban, hogy majd a hivatal tölti ki.

Az egyszerűsített bevallás lehetőségét ez évben több mint 26 ezren választották a Dél- dunántúlon. A leggyakrabban felmerült hiba az egyszerűsített bevallások kapcsán abból adódott, hogy az adózók jelentős része a nyilatkozat kitöltésével „letudni” vélte bevallási kötelezettségét, illetve olyan adózók is elektronikus visszajelzést kértek, akiknek korlátozott a számítógépes hozzáférésük.

A bevallások elkészítésekor leggyakrabban a lakáshitel, a családi és a súlyos fogyatékos kedvezménnyel éltek az adózók.

Az összesen 7 milliárd forintos szja visszaigénylést 151 ezer adózó kérte, ez egy főre számítva 45 ezer forintot jelent.

Az idei évben öt Baranya, és kettő Somogy megyei adózó vallott 100 millió forintot meghaladó jövedelmet - tudta meg a Kapospont az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél–dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságtól.

Címkék: adóhivatal, hiba, bevallás, vállalkozó, adó, gazdaság