Learatták a búzát Somogyban. Átlagosan hektáronként 4.1 tonna termést gyűjöttek be a megyében. Az őszi árpából 3.8, a rozsból 2.7, a tavaszi árpából pedig 2.3 tonnát arattak. Ez az eredmény az előző évhez hasonló - tudta meg a Kapospont a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságától. A piaci árak kecsegtetőek. Az őszi árpáért a tavalyi ár dupláját, 44-48 ezer forint közötti összeget fizetnek tonnájáért. De ehhez hasonlóan a búza is jó áron kel el. Akár 55 ezer forintot is adnak egy tonnáért.

aratás


A termelők még sem nyugodtak. Ennél jóval nagyobb mértékben drágult az üzemanyag, a vegyszer és a vetőmag, így nem lesz jó éve a növénytermesztőknek - mondja a MAGOSZ megyei elnöke. Szabó Tamás hozzátette: ráadásul szinte valamennyi gazdának svájci frank alapú hitele van. Ez még nehezít a dolgon. A termelők szerint az aszály károsította a még betakarítás előtt álló napraforgót és kukoricát is. Hogy mennyire, ezután derül ki. Augusztus végén kezdik a betakarítást.

A pékek azt mondják: a búza árát az egy évvel ezelőtti árhoz hasonlították. Eközben azonban a gabona és a liszt piacán óriási drágulások voltak. A kenyér árát ezért a mostani gabona ár nem befolyásolja. Így egyelőre emiatt nem drágítanak majd a pékek. Az üzemanyagárak és az energiaköltség azonban még sokat ronthat a dolgon.

kenyer2ok

Címkék: liszt, gabona, megye, kenyér, Somogy, gazdaság