Minél többen vannak egy háztartásban, annál többet kell mosogatni, rájuk főzni. Ezzel együtt több gáz és áram fogy. Ehhez jön még a lakbér és az egyéb kiadások. Sokan a nagy költségek ellenére sem kaphattak eddig támogatást.

Most azzal, hogy megszünteték a 20%-ot olyan családok is, egyének is tudnak lakásfenntartási támogatásban részesülni, akik korábban kimaradtak - mondja a regionális családsegítő központ
csoportvezetője, Jászberényi Ágnes.

Szeptembertől az egy főre jutó kereset helyett már úgynevezett fogyasztási egységet számolnak, ahol az első nagykorú családtag 1.0, a második 0.9, az első és második gyermek 0.8, minden további gyermek 0.7-nek számít. Az így kiszámolt összeg családtagonként nem haladhatja meg a 71250 forintot. Kaposvár mintegy 14 ezer esetben ad lakásfenntartási, szemétszállítási és távhő támogatást idén. Úgy számolnak, hogy ennél több lesz szeptembertől.

támogatások

Nagyon sok ember kerül nehéz szociális helyzetbe. Várhatólag szeptember-október hónapban plusz 4-5 ezer ember érkezésével számolunk, de lehet hogy ez ennél több is lesz - mondja a Népkóléti Igazgatóság irodavezető helyettese, Battyányi Beáta

A kérelmeket szeptembertől nyújthatják be az arra rászorulók az önkormányzat népjóléti igazgatóságán. A nagycsaládosok a gázártámogatást továbbra is az Államkincstártól kérhetik. Somogyban tavaly az 5 ezer beadványból 1500-at fogadták el. Most csaknem 6 ezer igényre számítanak.

Címkék: népjólét, segély, somogy, kaposvár, támogatás, gazdaság