A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011 első félévében mind a külföldi, mind a
belföldi vendégeknél 2,3%-kal esett vissza. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlen képet mutatott az év első felében. Január–júniusban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma – főként a külföldivendég-éjszakák csökkenésének következtében – 19%-kal romlott.

hosszú hétvége

A wellness-szállodákban – a kapacitásnövekedés ellenére – 4%-kal mérséklődött az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva - derül ki a KSH által most közzétett adatokból.

balaton

A Balatonon kívül a dél-dunántúli és az észak-alföldi turisztikai régióban csökkent összességében a vendégforgalom. Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében 7%-kal. A külföldivendég-forgalom szerkezete országosan továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül kizárólag az olasz és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben Ausztriából, az Egyesült Királyságból, továbbá Oroszországból, Romániából, Franciaországból,
Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők éjszakáinak száma nőtt. Országosan a külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő növekedést jegyeztek a szálláshelyek, a vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 12%-kal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, a három-, a két-, valamint az egycsillagos egységekben kevesebb, az ötcsillagos szállodákban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva.



Címkék: kevés, KSH, éjszaka, vendég, Balaton, gazdaság