A szokásosnál korábban kezdődött az idén a Csabagyöngye szedésével az idei szüret a Balaton déli partján. 1 hektáron 140 mázsát szüreteltek. Ez jónak számít. A termés minőségi szempontból is ígéretes, hiszen jelentősebb növényvédelmi problémák nem voltak. A tavaszi fagyok és a szélsőséges időjárás - viharkár, aszály - több borvidéken helyi jelentőségű, kezelhető mértékű terméskiesést okozott.

szüret


- Csak akkor szoktam dicsérni a szőlőt, ha már az udvaromban van - mondta a Kapospontnak a balatonboglári-szőlőskislaki Országh Pince tulajdonosa, Országh Zoltán. - Az azonban tény, hogy most gyönyörűek a fürtök. Nem repednek a szemek. Ha az időjárás ilyen kegyes marad, akkor a mennyiséggel nem lesz probléma - tette hozzá a 8 hektáron gazdálkodó borász. Szeptemberben, októberben muskotályt és olaszrizlinget szüretelnek majd.

Szüret


Az idén jó minőségű, és a termésbecslések alapján átlagos mennyiségű szőlőtermésre számít  a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Horváth Csaba is. A magyar ültetvényháttér ismeretében optimális esetben mintegy 400 ezer tonna szőlő és 3 millió hektoliter bor készülhet az idén Magyarországon, de csak akkor, ha a következő két hónapban az időjárási feltételek ideálisak lesznek.

Címkék: jó minőség, borvidék, Boglár, szüret, Somogy, gazdaság