A brazil nyerscukor importja nélkül a gyár nem tudta volna kiszolgálni a vevőket, az őszi cukorrépa betakarításig. Ugyanis a magyarországi termelés az elmúlt években jelentősen visszaesett. Ezzel a lépéssel a piac megtartása és fenntartása a cél, mivel gazdasági szempontból nem hoz hasznot ez az üzlet - mondta el kaposvári gyár operatív igazgatója, Szeles Zoltán.

A piaci árakat a világpiaci árak befolyásolják. Ezért a nádcukorból finomított cukor ára megegyezik a cukorrépából készültével - tájékozatott az igazgató.

cukorgyar


Importra eddig is szükség volt minden évben. De 100 év után most kerül újra nádcukor a magyar finomítókba. Mivel a kristályosítási folyamat eltér a cukorrépáétól, ezért a műveletre már április óta készültek a gyárban. első 8 ezer tonnás brazil szállítmány feldolgozását szerdán kezdték meg és várhatóan a hónap végéig tart. A folyamatban a 170 állandó dolgozó mellett rész vesz 60 idénymunkás is.

A szeptember 7-én induló 100-110 napos kampány során, 900 ezer tonna cukorrépából csaknem 110 ezer répacukrot állítanak elő, ez a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi. A mennyiség megfelel az unió által meghatározott kvótának - mondta az igazgató.

Olvassa el réggebi híreinket a témában:

Munkában a cukorgyár

Cukorrépa hiány: nádcukorral pótolják

Címkék: nádcukor, brazil, cukorrépa, cukorgyár, kaposvár, gazdaság