Óránként 24 teherautó szállítja a nyerscukrot a gyárba. Majd egy mágnesszalagon keresztül kerül az épületbe, ahol megkezdődik a tisztítás a tartályokban. A gyártási folyamatot monitoron figyelik. A cukoroldatot ezután sűrítik, majd elkezdik kristályosítani. Április óta dolgoztak a gépek átalakításán, ugyanis a kristályosítási folyamat más mint a répacukornál. Mivel a nyerscukorban a nem cukor anyagok minősége, mennyisége más, mint a cukorrépában lévő cukoré, ezért nagyon sok átalakítást kellett a kristályosítási állomáson végezni. A répa és a nádcukor végterméke ugyanaz - mondja a kaposvári cukorgyár vezetője, Hájos László. A behozott brazil nyerscukorral a hazai igényeket kívánják kiszolgálni. A Magosz megyei elnöke, Szabó Tamás szerint az előző kormány elhibázott lépése volt a cukorkvóta visszaadása: "Körülbelül 300 tonna az éves cukorfogyasztása Magyarországnak, most importra szorulunk, mert visszaadtuk a kvóta 75 százalékát. Ha az meglett volna, exportőrök lettünk volna."
A nyerscukor finomítása több mint 2 napot vesz igénybe. A tervek szerint holnap délelőtt már elkészülhet a kristályos nádcukor az ország egyetlen cukorgyárában. Így akár már a jövő héten a boltok polcain lehet.
Címkék: brazil, nádcukor, cukorgyár, cukorrépa, gazdaság, kaposvár