Július elsejével feloldották hitelbedőlések miatti ingatlan árverések moratóriumát. Azok a lakások kerülhetnek kalapács alá, amelyek értéke több, mint 30 millió forint és több mint 20 milliós kölcsönt vettek fel rá. Egy szakértői vélemény szerint a kis és közepes méretű városokban megjelenhetnek az árverések miatti olcsó ingatlanokra vadászó hiénák. Az egyik kaposvári  ingatlaniroda vezetője viszont azt mondja, itt egyelőre nincsenek árverések és nem is várhatók, mivel a moratórium feloldása nem segíti elő ezek nagyszámú megjelenését - mondta az Otthon Centrum irodavezetője Andor Gábor.

A másik veszélyben lévő somogyi város Siófok. Az említett felhajtók, azonban még ott sem jelentek meg. Az ingatlanirodánkban nem találkoztak ilyen jellegű megkeresésekkel. A 30 millió forint feletti értékű ingatlanok egyébként is nehezen kerülnek eladásra - tájékoztatott az Otthon Centrum Siófok irodavezetője, Hartai-Filiszár Ágnes.

balatoni ingatlan elado


A hitelközvetítők tapasztalatai alapján elmondható, hogy a bankoknak nem érdeke az árverezési hullám elindítása. Bán Péter, hitelezési üzletágvezetőtől megtudtuk: Azt látják, hogy kerülik az árverést és a kényszerértékesítést. Azon vannak, hogy mindenféleképpen egy olyan megoldást, találjanak, amivel minél jobban kitolják az árverésnek, vagy az értékesítésnek idejét.

Az viszont biztos, hogy az ingatlanpiacon többen is kihasználják a nyomot árakat. Sokan, befektetésként vásárolnak lakásokat, házakat, de csak a városokban. Ez hosszútávú befektetés, mivel további árcsökkenésre számítanak a szakemberek.

Címkék: ingatlanhiénák, árverés, bank, Siófok, Kaposvár, gazdaság