A beruházás egyik tulajdonosa, Heves Tamás szerint azért kellett az építkezés megkezdésével tíz évet várni, mert turisztikai beruházáshoz jóformán lehetetlen hitelt szerezni a bankoktól. A befektetőknek munkálatokat mielőbb el kell kezdeni, mivel ha legkésőbb jövő év elejéig nem indul meg az építkezés, elveszik a 100 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatás.

A megvalósítást részben banki hitelből és kockázati tőkéből, részben kikötői férőhelyekre előre megkötött bérleti díjakból, szerződésekból fedezik. A kikőtő valamint egy 2 milliárd forint értékű négycsillagos wellness szálloda építésére, az engedélyeket 2006-ban el beszerezni a három magyar személy tulajdonában levő társaság.

A Balaton délnyugati része fehér foltnak számít kikötői szempontból, ezért Heves szerint lesz kereslet a fenyvesi férőhelyek iránt. Előreláthatólag 30-40 helyet biztosítanak a helyi vitorlásélet fellendítésére. A maradék férőhelyet elsősorban magyar vitorlázók között kívánják értékesíteni. Csak akkor adják bérbe külföldi charterező cégeknek, ha az itthoni kereslet nem lesz megfelelő mértékű.

A szálloda megépítésének feltétele, hogy a kikőti beváltja a hozzá fűzött gazdasági reményeket és az idegenforgalom fellendül Balatonfyenvesen.

 

(Forrás: MTI)

Címkék: magánhajó, kikötő, vitorlás, Balatonfenyves, beruházás, gazdaság