Az elmúlt napok esőzése feláztatta a talajt, így lassan halad a szüretelő kombájn a szőlősorok között. Idén jó minőségűnek ígérkezik a termés. A szőlő felvásárlási ára is legalább 15%-kal magasabb lesz a tavalyinál.
A borászok szerint itthon egyre népszerűebbek a magyar nemesítésű fajtákból készült borok. Évről-évre több palackkal értékesítenek például a badacsonyi kéknyelűből vagy az Irsai Olivérből. Ez utóbbiból külföldre is sokat exportálnak. Általában tartályautóban veszik meg olasz, osztrák és német pincészetek abból a célból, hogy a saját boraikhoz hozzá társítsák és ezzel az illatintenzitást, a minőséget javítsák. Borász körökben az irsai Európa-hírű - mondta a Varga Pincészet tulajdonosa, Varga Bálint.
A Csabagyöngyéből készült bornak nincs szüksége érlelésre, így szeptemberben már a boltok polcain lehet. A szüret augusztus közepén az Irsai Olivér szedésével folytatódik.
Címkék: Irsai Olivér, Csabagyöngye, elkezdődött, Varga, szüret, gazdaság