Mérgezett Marokkóból szármázó zöldpaprikát találtak Somogyban 4 évvel ezelőtt. Az országban elsőként ebben a kaposvári laboratóriumban mutatták ki, hogy a zöldség nagy mennyiségű rovarirtószerrel fertőzött. A csaknem 40 éve működő bázis évente több mint 1000 mintavételt végzett. Augusztus elsejétől azonban megszüntetnék a labort.

Derült égből érkezett, mint a villámcsapás, hogy július 31-el ennek a labornak a tevékenységét be kell szüntetni. Itt van 3 technikus, 3 nagyon jól képzett vegyészmérnök. Ami döbbenet, hogy ezeket a vizsgált mintákat nem a Dunántúl valamelyik laboratóriumába, hanem Hódmezővásárhelyre kell szállítani - nyilatkozta a döntésről a megyei nyövény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója, Tóth István.

Az egykori növényvédelmi igazgató hozzátette: a régióban élő emberek élelmiszerbiztonsága veszélybe kerülhet, ha nem helyben vizsgálják a mintákat.

magyarzöldség


Akár 7-8 napba is beletelhet mire a minta megérkezik a laborba, addigra már csak megbírságolni tudják a termelőt. Ezért ebben a levélben kérik a vidékfejlesztési minisztert, hogy ne számolják fel a kaposvári vizsgáló bázist. A megyei vezetőknek is elküldték a segítségkérő levelet.

Hiába kértünk tájékoztatást a Vidékfejlesztési Minisztériumtól ennek a labornak az ügyében. Mindössze telefonon annyit árultak el, hogy takarékossági okok miatt csak szerkezeti változásról van szó, amely nem érinti hátrányosan a somogyi termelőket.

Információink szerint augusztus elsejétől a somogyi termelők már nem hozhatják ide zöldség és gyümölcseiket vizsgálatra. Helyette hűtőtáskában az Alföldre kell vinniük ezeket.

Címkék: Hódmezővásárhely, termelők, bezár, labor, somogy, gazdaság