Szúrópróbaszerű ellenőrzés ennél a siófoki családi háznál. Ilyenből százötvenezer van egy évben, ebből tízezer esetben találnak valamilyen szabálytalanságot az E.On energiaellenőrei.

A zárópecsétek sérültek voltak, ami azt jelenti, hogy az eredeti szolgáltatói zárópecsét helyett egy csípőfogóval, vagy kombinátfogóval zárták vissza ezeket a plombáknak nevezett zárópecséteket - mondja el stábunknak az E.ON Hungária Zrt. energiaellenőrzési vezető, Csiszár Zoltán.

A mérőórát azonnal leszerelik, majd egy független szakértőhöz juttatják el. Ha kiderül, hogy manipulálták, többszázezer forintos büntetést szabnak ki a tulajdonosra, akinek fogalma sincs, hogy kerülhetett fel a rossz plomba.

Osztatlan közösben vagyunk a szomszéddal, valószínű amikor az ő építkezésük folyt, akkor még közös óránk volt, villanyóránk, esetleg valaki ott valamit megnyomott, rosszul van leplombálva, eredetileg másképp néz ki, most ezt lecserélik és remélem, hogy a közeljövőben nem lesz semmilyen gondunk, mert soha nem is volt - mondja a siófoki Dr. Zsolnay Lászlóné.

Az energiatolvajok 2010-ben 11 milliárd forintos kárt okoztak az E.On-nak, 2009-ben pedig még ennél is többet, 14 milliárdot. A Balaton-parton különösen sok a szabálytalanság.

Július hónap folyamán a Balaton-parton célzott ellenőrzéseket végeztek kollégáink, 600 ellenőrzésből 200 helyen tártak fel valamilyen szabálytalanságot, tehát kb. az esetek 35%-ában valamilyen gond, valamilyen szabálytalanság napvilágra került - mondta a KaposPontnak az E.On Hungária Zrt. sajtóreferense Varga Ivett.

A legtöbb kárt a cégek, vendéglátóipari egységek okozzák. A maihoz hasonló razziáktól azt várják, hogy mérséklődik az áramlopás az országban.

Nézze meg a videót!

Címkék: tovajok, eon, áram, energia, somogy, gazdaság