A projekt a kormány közmunkaprogramjának egyik eleme.

Idén a MÁV Zrt. megújuló ingatlangazdálkodási vezetésének kezdeményezésének keretében irtották a parlagfüvet is a vasútvonalak mentén a közmunkások. Ez most kiegészülne az állomások és a várótermek takarításávál, karbantartásával.

A várakozás szerint ezt a feladatot költséghatékonyabban és magasabb színvonalon teljesítik, ha azt a környékbeliek végzik el. Ezzel például meg tudják spórolni a dolgozók utazási költségét.

A program fő célja, hogy az állomások és azok körzetének rendezettségével növekedjen a vasút utasvonzása.

A közmunkaprogram egész éven át tart, ezért télen a közmunkások feladata lesz a hó eltakarítása, valamint az állomás környékének síkosságmentesítése. Mivel a több éves foglalkoztatást lehetővé teszi a jelenlegi közfoglalkoztatási előírás, ezért a tartósan munkanélküliek is állandó bevételi forráshoz juthatnak. Ez a folyamat elősegíti a résztvevők mielőbbi visszatérését is a munkaerőpiacra.

A kezdeményezésnek természetesen van egy másik aspektusa is: nem mindegy, hogy a Balatonra érkező nyaraló - vagy akár ott lakó - első benyomása milyen, ha bőröndjeivel lekecmereg a vonatról. Ha rendezett, esztétikailag is kellemes környezet fogadja, az kedvező befolyással lehet további ottlétére is, ám ez bizony fordítva is igaz.

Tanulságképpen közlünk két fényképet: egyiket Balatonlelle egyik legértékesebb és szemet gyönyörködtető épületéről, a "nagyállomásról", majd a "kisállomásról", Balatonlelle-felsőről is. Hasonlót tehetnénk persze a fonyódi, rendezett külsejű nagyállomás és a fonyódligeti, sok esetben méteres gaz illetve fű övezte megállóhelyről úgyszintén.

Ha e közmunkaprogram e szembeszökő problémákon is valamelyest segít, máris több eredményt ért el eredeti céljánál, a munkanélküliek értelmes foglalkoztatásánál.

 

Balatonlelle, vasútállomás

Balatonlelle egyik legszebb épülete, melyre méltán büszke a város

 

Lellefelső, vasűt

Balatonlelle-felső, vasútállomás, onnan három kilométernyire

Címkék: közmunk, takarítás, karbantartás, máv, vasút, gazdaság