Csak pár matracos fürdőző merészkedett hétfőn a Balatonba Siófoknál. Rajtuk kívül egy lélek sem volt a vízben.

A fedett fürdő pénztárához viszont kígyózott a sor. A medencében egymás hegyén-hátán fürödtek az emberek.

Nem volt jobb idő Kaposváron sem. Volt aki még sálat is húzott a tavaszi dzseki mellé. A kávéházak teraszain összepakolták a székeket és a fagyis pultra is láncot tettek. Most a forralt bor megy.

- Én remélem, hogy majd még a nap végén sokkal pozitívabb mérleget tudnék mondani. de lehet, hogy egy forralt borral nagyobb sikert érnénk el, mint egy jegeskávéval - mondja a Kapos Hotel marketing referense, Gergely Ica.

A vendéglátósok azt mondják, a rossz idő miatt jócskán visszaesett a forgalmuk, csak a törzsvendégek térnek be hozzájuk.

Úgy tűnik csak a növények szeretik a korai őszt. A növényvédelmi szakmérnök azt mondja, az utolsó pillanatban jött a sok csapadék, mert sok növény a pusztulás határán állt már az aszály miatt. Szerinte ez az árakban is jelentkezni fog, olcsóbb lesz a zöldség-gyümölcs.

- Egészen biztos, hogy paprika, paradicsom, amelyek szabadföldi termesztésben vannak, ott a termést segíti, tehát ott lefelé fogja vinni az árakat - mondja Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

A kukorica szárán látszik, hogy megviselte a nagy szárazság. Ha most nem jön ez a nagy eső, akkor akár 60 százalékos kár is érhette volna a termelőket.

Címkék: hideg, Balaton, Kaposvár, időjárás, gazdaság