A gazdasági válságot az adóhatóság is megérezte. Az adózók ugyanis több mint egymilliárd forinttal növelték tartozásukat egy év alatt a megyében. Összesen 8,7 milliárd adó-, járulék- és illeték elmaradása van a somogyiaknak.  
Az adós magánszemélyek száma 12 százalékkal, míg a tartozó cégek, vállalkozások száma 10 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A legtöbben egymillió forint alatti összeggel tartoznak. Van viszont nyolc olyan adózó is, akik 50 millió forint feletti hátralékot halmoztak fel. Pedig a hivatal sem tétlen.

- A hátralék csökkentése érdekében folyamatosan végrehajtást foganatosít hivatalunk, mely magába foglalja az inkasszót, a munkabérletiltást és az esetleges ingatlanfoglalás lehetőségét is - tájékoztatta a Kapospontot Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy megyi sajtóreferense.

Ha egyik lehetőség sem jár sikerrel, az adóhatóság felszámoltatja a cégeket. Jelenleg 360 ilyen eljárás van folyamatban Somogyban. Ezekben összesen 13,5 milliárd forintot követel az adóhivatal. A tapasztalatok szerint azonban ennek mindössze csupán az egy százalékát tudják behajtani.

Címkék: inkasszó, adótartozás, illeték, felszámolás, adóhivatal, gazdaság