Szezonja van a kajszibaracknak. Van, aki csak magában fogyasztja a gyümölcsöt, más lekvárt főz belőle. A kaposvári piacon átlagban 250 forintért árulják a magyar kajszi kilóját. A korábbiaknál gyengébb a minősége.

Egy kajszibarackfáról idén 80 kiló termést szedtek le. 5,2 hektáron van a kajsziültetvény, ebben az évben igen jó a termés, csak a kevés csapadék miatt nagyon apró a termés, és a fákat is megviselte a hatalmas szárazság - mondta el Orgel László, mezőgazdasági vállalkozó.

tókrement barack


Idén negyedannyi csapadék esett eddig, mint tavaly. A fák helyenként olyanok, mintha ősz lenne. A legnagyobb átka a kajszisoknak a gutaütés, van, amikor egyik óráról a másikra lehervadnak a levelek, és a fa kipusztul. Ezután le kell vágni az elszáradt ágakat, mert így még megmenthető a fa. A növényvédelmi szakember azt mondja: a csonthéjas gyümölcsök igen érzékenyek az aszályra.

Egy idő után ettől a termésmennyiségtől szabadulni akar a fa, hogy túlélje az aszályos időt, és szabályosan ledobja - magyarázta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

Somogyban 200 hektáron foglalkoznak kajszibarack-termesztéssel. A terület nagysága évek óta változatlan.

Címkék: gutaütés, kajszibarack, szárad, aszály, somogy, gazdaság