2008-ban, mikor a Balatoni Hajózási Zrt.-t a település tulajdonba kapta az államtól, a siófoki önkormányzat húsz százalék tulajdonrésszel rendelkezett. Miután Balatonvilágos, Fonyód, Badacsonytomaj és Almádi piacra dobta a részvényeit, Siófok felvásárolta mindet, összesen 313 millió forint értékben. Idén ez a folyamat folytatódott. Megvásárolták Tihany 254 millió forintos, majd Szántód 122 millió forintos részvénycsomagját. Valamint Balatonszemestől és Balatonudvaritól is vettek kisebb értékben részvényt. Ezekkel a befektetésekkel Siófok tulajdonrésze megközelíti a negyven százalékot.

Balatonfüred polgármestere már az év elején nehezményezte a déli parti felvásárlásokat. Ekkor a siófoki városháza közleménye szerint: "Balatonfüred azt kérte Siófoktól, hogy önként korlátozza a részvényvásárlást, ellenkező esetben maga is fontolóra veszi részvényeinek értékesítését.”

Hajózás


Míg a legtöbb balatoni település anyagi gondokkal küszködik, addig Siófok csaknem 600 millió forintért vásárolt be a részvényekből. Balázs Árpád, Siófok polgármestere a felvásárlások kapcsán leszögezte: a részvényeket jó befektetésnek tartják, a vásárlások által az értékpapírok nem kerülnek ki a szabadpiacra, hanem önkormányzati tulajdonban maradhatnak. A vásárlásokhoz szükséges tőkét ingatlaneladásokból és fejlesztési munkálatok elhalasztásából származó bevételekből tudták finanszírozni. Hozzátette, hogy nem kívánnak többségi tulajdonossá válni, de nincs kizárva, hogy a jövőben újabb részvényeket vennének.

Címkék: Balázs Árpád, Balatoni Hajózási Zrt., részvény, Balatonfüred, Siófok, gazdaság