Ennek értelmében hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok teljes energetikai korszerűsítésére nyújthatnak be pályázatot magánszemélyek illetve lakóközösségek. Támogatást lehet felvenni egyebek közt a födémek hőszigetelésére, a hagományos energiaforrással működő fűtési és melegvíz rendszerek felujítására, átalakítására valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítésére. Lakásonként 50-60 százalékos energiamegtakarítás esetén maximum 3-5 millió forint támogatás igényelhető. A teljes beruházási érték 40-50 %-át lehet fedezni a pályázat útján. A felújítást követően az ingatlannak legalább három energetikai kategóriát javulni kell és legalább B szintű besorolásba kell kerülnie.

Az új építésú ingatlanok támogatásának célja, hogy azok a vagy A+ kategóriájú besorolást érjenek el. A támogatásra magánszemélyek valamint építtető és gazdálkodó szervezetek pályázhatnak. Az igénybevevők négyzetméterenként 40-60 ezer, lakóegységenként maximum 4-6 millió forint összeghez juthatnak. Támogatást ugyanazokra a tevékenységekre lehet felvenni, mint a felujítási programban.

panelprogram


A pályázatok 2011. augusztus 15. és október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyujthatók be.

Az EBRD napokban közzéttett tanulmánya szerint Magyarország a karbonszegény gazdaságra történő átállásban közel van a világ élvonalához. A hatékonyabb energiafelhasználás kapcsán csökkennek a rezsi költségei valamint élénkül a belső piaci kereslet. A világban zajló energiaipari és energiagazdasági forradalom miatt, a cél a piaci versenyképesség megőrzése. Ezért külön programokkal kell segíteni a hazai kisvállalkozások felzárkóztatását. A pályázati kiírás közvetlen célja a környezeti terhelés csökkentése - nyilatkozta Bencsik János.

Az államtitkár elárulta, hogy egy napenergiát hasznosító, melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázat is. Az erre kiírt támogatásra előreláthatólag a harmadik negyedévben, a családi házak és a legfeljebb 12 lakásos társasházak lesznek jogosultak. A pályázatra csaknem 3 milliárd keretösszeg áll majd készen.

Címkék: kiirás, panel, program, pályázat, támogatás, gazdaság