Az amerikai kukoricabogár az a rovar, ami elrágja a növény gyökerét, ezért nem tud a szem kifejlődni. Hiába permeteznek többször a kártevő ellen.

A Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor azt mondja, hogy hektáronként 10 ezer forint plusszköltséget okozott a kártevő, de ha ezt nem teszik és ha ezen az árakon számolják, a bogár által okozott kár több tonna lehet.
Lackovics Sándor 20 éve termeszt kukoricát, idén jelentős terméskieséssel számol a bogár okozta károk és a szárazság miatt. Ha rövid időn belül nem kapnak csapadékot, akkor 50 %-os kár lesz az aszály miatt, és ennek az időjárásnak nem tud ellenállni a kukorica, azt mondják furulyázik a levele.

Míg tavaly több mint 450 milliméter eső esett, addig idén alig az ötöde. Emiatt nem tudott fejlődni a kukorica. Mérete is jóval kisebb az átlagosnál. Alsó levelei szinte teljesen elszáradtak, összepöndörödtek, látszik rajta, hogy védekezik a szárazság ellen.

kukorica


A Somogy Megyei Agrárkamara titkára, Mészáros József azt mondja, hogy 100-110 ezer hektárnyi területen foglalkoznak kukoricatermesztéssel. Az ország 3. legnagyobb kukoricatermelő megyéje vagyunk. Talán csak Tolna előz meg minket. Somogynak az aranya a kukorica, az elmúlt években 7-800 ezer tonna termett, az idén ez jelentősen vissza fog csökkeni.

2003-ban volt a leggyengébb éve a somogyi gazdáknak az utóbbi évtizedben. Ekkor ugyancsak a kukoricabogár és az aszály tette tönkre a termést. Idén sem lesz sokkal könnyebb évük, vélik a termelők. Az előrejelzések szerint míg tavaly egy hektáron 8-12 tonna kukorica termett, idén alig a fele várható.

A napraforgó esetében sem jobb a helyzet. Már most látható, hogy az aszályos idő visszaveti ezt a növényt is a fejlődésben.

Címkék: aszály, szárazság, kukorica, termés, Somogy, gazdaság